Шарени плажове по света

юни 10th, 2010 от dilyana

Както всеки знае цветът на пясъка варира от бледо кремаво до златисто. Но колко от вас са се замисляли, че някъде по света може да има плажове в странни цветове, като например червено, зелено, дори и черно? Даже и да не ви се вярва наистина съществува такова чудо.

1.Един от тези забележителни плажове се шири в Сиеста бийч, щата Флорида и  е покрит с бял пясък. Той се състои от 99 % чист кварц и независимо колко е горещо навън си остава винаги хладен. Друг  такъв плаж има и в  Хаямс в Нов Южен Уелс в Австралия.

плаж Сиеста бийч

2.  Досега говорихме за бяла, а какво ще кажете за кървавочервена плажна ивица? Звучи доста екзотично, а и мястото където е разположена е наистина такова. Намира се в Каихалулу на Хаваите. Този интересен облик го е получила от ръждата , която се съдържа в нея, идваща от изстиналата лава на вулкана, заобикалящ острова.

плаж

3. Един от малкото известни брегове в света с маслиново зелен пясък се намира в област Кау на Големия остров на Хавай( останалите са в Гуам и Галапагос в САЩ). Земята тук се състои  от  лава, в която се  съдържа в голямо  количество  кристалът  оливин и това обяснява уникалния вид, който е придобил пясъкът.

шарен плаж

плаж

4. Розовите морски брегове са наистина рядкост. Такива се срещат на Бахамите и Бермудите. Уникалното покритие се получава от коралите и микроскопичния червен планктон, които се смесват с пясъка.

плаж

5. Черният  пясък  на   Поналуу отново на Хаваите изглежда просто зашеметяващо. Той е създаден в резултат на вулканична дейност в близост до бреговата линия, когато частици от охладената лава се измивали на сушата.

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Напишете коментар