Най-красивите оазиси в света

юли 30th, 2010 от dilyana

Убари в Либия

Това е едно вълшебно място, което сякаш туко що е излязло от някоя картичка. Убари е малко градче – оазис в долината Тагра в Югозападната част на Либия. Точното му местоположение е между платото Месак Сатафат и езерата Идан Убари. Тук гледката е прекрасна, но за жалост водата е доста замърсена и не е особено приятно да се къпе човек в нея.

Убари в Либия

Сиуа в Египет

Друго  райско кътче  и спасение от парещото слънце и жаждата е оазисът Сиуа, намиращ се в Либийската пустиня.  Тук преди много, много време  стар магьосник  предрекъл на Александър Велики, че ще завладее цял Египет и той ще бъде под негова власт. И до днес на това място са запазени множество храмове и религиозни  паметници от древни времена. В наши дни Сиуа е приютил  сред своите прелести малко над 20 000 души.

Ейн – Геди в Израел

Това е един от най-красивите оазиси, които могат да съществуват, както и най-големият по западните брегове на Мъртво море. Забележителното е, че следи от човешки живот има тук още от Медната епоха. Сега сред земите на Ейн – Геди се шири парк носещ същото име, пълен с уникални пещери, живописни водопади и ботанически градини.

Ейн – Геди в Израел

Хердубрейдалиндир в Исландия

Оазисът прилича на същинска приказка, толкова е великолепен.Той се намира в пустинята Одадахраун някъде из планинските прелести на Исландия и се простира върху огромно плато, образувано от застинала лава. Самият Хердубрейдалиндир се е формирал под въздействието на изригналия вулкан Тролладингжа. Оставяйки настрани очарованието на оазиса, неговата слава не е особено добра, защото в миналото той е бил убежище на жестоки престъпници, които били изгонени от родните си места, заради злодеянията, които били извършили.

Хердубрейдалиндир в Исландия

Турфан, Китай

Знаете ли, че в Китай вече почти не се срещат оазиса, защото повечето  от тях са вече пресъхнали? Да, но навътре в планината Турфан е разположено едно  магично местенце,което също се нарича Турфан и може да ни удиви със своята невероятна природа и романтичност. Просто да му се прииска на човек да отиде там.

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар