Родопчани предпочитат България пред Турция

август 8th, 2010 от dilyana

плажът на СинеморецПрез този летен сезон е отчетен особено голям интерес на родопчани за прекарване на лятната отпуска по българското Черноморие, обяви пред радио „Фокус” – Смолян Антоанета Пампорова, която е собственик на туроператорска агенция в градчето.

По принцип през отминалите години за тях предпочитано място за почивка и отдих е била Турция, но сега българското море е станало по-примамливо и атрактивно. Основните причини за тази промяна са близостта, подобрените условия и качество на обслужване, както и изгодните оферти, които предлагат хотелите.

Въпреки всичко обаче южната ни съседка продължава да държи първото място за най-посещаема дестинация за пътуване в чужбина. Според туристическите агенции след като е заработил новият пропусквателен пункт Златоград – Термес се е покачил интересът и за посещения в Гърция. Но родопчани са се насочили предимно към по-близките курорти като Керамоти, Авдира, Ксанти и т.н. и това е причината сами да подготвят екскурзията си без да се възползват от услугите на туроператорите. Това не е само, заради евентуалното повишаване на разходите по почивката, ами и защото българите предпочитат да си пътуват сами, предимно с личен автомобил и да се заредят с достатъчно храна, която си купуват от родината ни.

Заради кризата е отчетено и спад на пенсионерските екскурзии, основно заради финансова нестабилност на възрастните хора и липсата на достатъчен интерес от тяхна страна. Усеща се и понижение в организирането на училищни почивки през тази година за разлика от предходните. Пампорова разкри, че те се извършват най-вече през май и юни като най-любимите дестинации са Копривчища – Панагюрище – Карлово и  Сандански – Благоевград – МелникРилски манастир.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар