Белоградчишките скали – магия изваяна от камък

август 16th, 2010 от dilyana

Белоградчишки скалиБелоградчишките скали са най-известните природни формирования по нашите земи, достигащи на височина до 200 метра и представляват една истинска атракция за всеки дошъл да ги види на живо. Те са разположени непосредствено до град Белоградчик като оформят ивица с дължина около 30 метра и широчина близо 3 метра.

Природното чудо се е образувало в продължение на много, много време. Всичко започва преди повече от 230 млн. години, когато по тези земи с течение на вековете започвали да се натрупват песъчливо – мергелни скали, които по-късно били залети от море на чието дъно се утаявали пясък, глина и чакъл. Постепенно те се съединявали едно с друго, формирайки огромни конгломерати и пясъчници.

И така под неспиращото влияние на природни сили и  тяхната мощ   в студените скали бил вдъхнат живот и от безформените камъни били изваяни прелестни фигури на хора, животни и птици.

Въпреки че това е логичното и научно–доказано обяснение за появата на Белоградчишките скали, местните жители също са създали свои интересни и завладяващи истории, разказващи за истинската и вечната любов и за изконните човешки ценности.

Една от легендите говори, че много отдавна по тези земи бил построен девически манастир, в който живеела и Витиния. Тя била млада и изключително красива девойка и никой не можел да оспори това. Така и мълвата за нейната хубост стигнала чак до Римската империя. Не след дълго се срещнала със стройния и снажен римлянин Антонио с когото се влюбили още от пръв поглед. Въпреки че тяхната любов била забранена, те успявали да крият обичта си от монахините и да се срещат тайно, докато един ден силен детски  плач не се разнесъл из целия двор на метоха. Това много разгневило монахините и те без пощада прогонили майката с нейното новородено и й забранили да се завръща. Антонио направил всичко по силите си, за да разубеди жените да оставят нейната любима, но усилията му били напразни. В същия момент обаче се развихрила страшна буря,  гръм ударил земята и всичко наоколо се превърнало в камък. По този начин се образували и необикновените скали като Антонио се превърнал в Конникът, а Витиния в Мадоната с детето и тяхната истинска любов била завинаги увековечена и никой не можел да ги раздели.

Моят съвет е непременно да посетите този  уникален природен феномен и за кратко да стане част от света на двамата млади влюбени.

Написано в Българската природа | 1 Коментар »

1 коментар

  1. Дидо

    красотите на България!

Напишете коментар