Албена АД ще строи вилно селище в защитена територия

август 6th, 2008 от goody

Вилното селище ще заема 1306 декара в землищата на селата Рогачево и Кранево. То навлиза в територията на „Батова“, която е включена в списъка на защитените зони за опазване на дивите птици. Самият терен, предназначен за застрояване се намира на 4 км от резерват „Балтата“.

Строителните работи трябва да започнат от 2010. Комплексът, ще се строи на етапи чак до 2021 г., до достигане на жилищен фонд за 10 000 обитатели. Предвижда се жилищните сгради да бъдат до три етажа, за да не надвишават короните на големи дървета и да не възпрепятстват прелета на дивите птици, заяви Красимир Маринов, ръководител на екипа, подготвил екологичната оценка.

„Ако беше само този проект, добре, но в района се готвят да строят и други инвеститори и всеки един проект има определена зона на влияние.“ коментира Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Следващата седмица дружеството ще излезе с официално становище.

Между Кранево и Златни пясъци руски инвеститори искат да строят копие на испанския курорт Марбея на площ от 50 000 кв.м. От АЕЦ „Козлодуй“ наскоро обявиха, че ще изградят в Кранево вилно селище, близо до сегашната им почивна станция. В района започна строежът на комплекс „Марина бей“ с 435 жилища на площ от 28 дка.

Близо до Кранево изградиха или са в процес на строеж три голф комплекса, два от които с участието на медийния бос Красимир Гергов. Преди месец държавата прехвърли 560 дка в района на фирма на Гриша Ганчев с цел застрояване.

По време на общественото обсъждане на новия комплекс в петък еколози предупредиха, че пречиствателната станция на Албена трябва да бъде реконструирана преди да започне изграждането на селището. Експертите настояват и приоритетно да бъде изградена инфраструктурата за селището преди строителството на самите жилищни сгради, за да се намали съдържанието на прах във въздуха от превоза на строителни материали по черните пътища.

Написано в Българската природа | Няма коментари »

Напишете коментар