Костенският водопад – прекрасно място за почивка

ноември 6th, 2010 от dilyana

Село Костенец  се намира  в Югозападна България  на 70 км. от град София и на близо 35 км. от известния български зимен курорт Боровец. То се шири в особено очарователна и живописна местност, която  могъщата природа  е надарила с много прелести и уникални забележителности, които си заслужават да се видят. Едно от тях е Костенският водопад.

Магнетичността и красотата на това райско кътче от нашата страна са просто несравними и не могат да се опишат  думи. Човек трябва да дойде тук и да изпита истинската наслада от срещата с него и да усети вълнението и положителните емоции, които поражда у всеки. То е заобиколено от всичките си страни с гъсти и прохладни гори  и обширни  зелени поляни, покрити целите с прекрасни цветя, над които тихичко  се е надвесил безкрайния небесен хоризонт.

Водопадът е едно от най-предпочитаните места за отдих и почивка през уикендите от местните хора на свеж въздух и сред тишината и гостоприемството  на природата . Тук през слънчевите и топли дни редовно си правят излети и пикници и се забавляват наволя.

Ледените му води, извиращи от дълбините на планината Рила се спускат от 12 метра височина и с всичка сила се разбиват в земята, образувайки милиони  капчици, които се разпръскват из въздуха и образуват една приказна гледка. Неспиращия поток от водни струи се влива в Стара река и покорно следва нейното течение.

Пленен и омагьосан от това чудо на природата  е останал и писателят Иван Вазов, който написал стихосбирката „Юлска китка”, вдъхновен от  великолепието му. Две от стихотворенията в нея – „ Над водопада” и „Водопадът плаче” са посветени на прелестта и очарованието на това  удивително място.

През 1974 година Костенският водопад е обявен за природна забележителност, а в непосредствена близост до него са разположени и топли минерални извори.

Мога само да ви пожелая приятно изкарване и много положителни емоции!

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар