Гранада – един опияняващ свят на три различни култури

ноември 19th, 2010 от dilyana

ГранадаГранада е безкрайно  красив и привлекателен град в  Югоизточна Испания. Той е разположен между три  живописни хълма в подножието на планината Сиера Невада, там където двете реки Даро и Хенил стават едно.

В наши дни този район е изключително популярна туристическа дестинация, предимно заради пищната си архитектура. На където и да се обърне човек може да види уникални шедьоври на мюсюлманската, еврейска и християнска архитектура. В града живеят и голям брой студенти, привлечени от престижните университети тук, затова и Гранада никога не спи и кръвта й пулсира  бурно във вените й. Близостта на градът с крайбрежието Коста дел Сол го прави още по-атрактивен и желан.

Неделима част от външния облик на Гранада е средновековният дворец Алхамбра, който е творение на древните маври и  няма друг такъв аналог никъде по света. Той е построен през 1238 година и се радва на повече от 8 – вековна история, а днес и на хиляди посещения годишно. Целият дворцов комплекс е богато украсен с изящни растителни и геометрични декорации, удивителни скулптури на изкуството, забележителни  фонтани и просторни цветни градини. Всичко това го превръща в притегателна точка на множество желаещи да го разгледат.

Запомнящ се и вдъхновяващ е и старият мавритански квартал Албайсин, който през 1989 година става част от списъка на Юнеско за световното културно наследство. Известен е още и като Белия квартал, тъй като голяма част от постройките имат бели стени. Старите и тесни улички и  многовековни здания носят и до днес духа на тогавашните времена.

Не по-малко впечатляваща е и Катедралата, която се смята за връх в строителството по време на Ренесанса в Испания. От цялата й външа фасада струи класа и изящност и красотата на готическия архитектурен стил. Нейният строеж започва през 1521 година, но окончателно е завършена през 1714 година. Дълго е била изграждана, но затова пък в наши дни смайва погледите на минувачите и покорява сърцата им.


Гранада, Испания

Гранада, Испания

Гранада

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар