Най-древните градове в света – 2

декември 27th, 2010 от dilyana

древни градовеДревните градове от дълги години насам са обект на множество  научни изследвания и засилен интерес от страна на историци и археолози. Според последните проучвания най-старите градове се намират в Близкия Изток, а пък в Европа те са на Балканския полуостров. Преди време британският вестник „Дейли телеграф” публикува класация именно на тези селища, в която влиза дори българският Пловдив. В класацията участие вземат единствено градове, които са непрекъснато населявани и никога не са били изоставяни от своите жители и до днес продължават да съществуват без прекъсване.

6. Газиантеп, Турция

Разположен е в южната част на Турция и е шестият по-големина град в страната. Той датира още от 3650 г.пр.Хр. и може да се похвали с наистина дълго и завидно минало. Днес в него могат да се наблюдават доста интересни забележителности, свързани с историята му, които не спират да ни напомнят за величието му.

Газиантеп, Турция

7. Бейрут, Ливан

Ливанската столица е основана през 3000 г.пр.Хр. и от тогава до сега продължава да бъде  все така удивителна и неповторима. Населението на града наброява приблизително 1,8 млн. души.

Бейрут, Ливан

8. Ерусалим, Израел

Ерусалим е столица на израелската държава и един от най-старите градове на света. Разположен е на около 60 км. от Тел Авив и 35 км. от Мъртво море. Той е важна част от религията на евреите, мюсюлманите и християните. Ерусалим води началото си от 2 хил.пр.н.е. и през вековете е бил завладяван от различни велики държави.

Ерусалим, Израел

9. Тир, Ливан

Създаден през 2750 г. пр. Хр., Тир е едно от най-значимите селища в Ливан. Всяка година тук идват огромен брой туристи, които искат да се докоснат до неговата история.

10. Арбил, Ирак

Древен и мистериозен, загадъчен и тайнствен, тук  животът не е спирал близо 10 000 години. Основите на една велика човешка цивилизация са поставени през 2300 г.пр.Хр., която ни е завещала огромно историческо богатство. Някога тези земи са били обитавани от хети, акадци, шумери, меди  и т.н. – все народи, които са оставили дълбоки следи в световната история.

Арбил, Ирак

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар