Офшорна компания взе ски лифтовете на Витоша

декември 6th, 2007 от goody

лифтове на витошаФирмата „Витоша ски“, чийто собственик е офшорна компания, купи общинското дружество „Въжени линии“, което стопанисваше двата лифта на Витоша – Симеоновския и Драгалевския. Така офшорката придобива почти всички лифтове и влекове в планината.

Тя е собственик на седалковите въжени линии „Резана 1“ и „Резана 2“ и e едноличен собственик на капитала на „Алеко спорт 99“, което притежава останалите седалкови въжени линии и ски влекове в природен парк „Витоша“.

Компанията е спечела обявения от Столичната общинска приватизационна агенция (СОАП) конкурс с предложена цена от 8.3 млн. лв., което е със 100 хил. лв. повече от началната. На конкурса се е явила само още една фирма – „Юлиен“ АД, собственост на друга офшорна компания. Общото между двете фирми е, че в управата им е един и същ човек – Петър Георгиев Петров.

Коалицията „За да остане природа в България“ изпрати в четвъртък протестно писмо срещу проведения от СОАП конкурс. „Двете фирми са свързани помежду си и на практика стоят зад ски зоните в Банско и национален парк „Пирин“. Природозащитните организации многократно са съобщавали за нарушения при изграждането на ски зоните там“, пише в протеста.

„Дори и да е вярно, че в управата на двете компании има едно и също лице, това не е пречка, защото в конкурс може да участва и само един кандидат и той да бъде одобрен, ако отговаря на условията“, коментира в четвъртък шефът на СОАП Иван Димитров. Надзорът на агенцията е избрал формата конкурс, защото е поставено условие да се запази предметът на дейност за минимум 25 години. Купувачът е поел и ангажимент да плати стар дълг към общината от 360 хил. лв. Според общинските съветници от различните политически групи проблем в тази сделка няма и дори е добре за общината, че е успяла да продаде на прилична цена едно губещо дружество.

Източник: dnevnik.bg

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Напишете коментар