България ще бъде разделена на туристически райони

туристически райониПроектозаконът за туризма предвижда изготвянето на нова структура, която ще има основни функции  да разработва, изпълнява и отчита годишната програма за туристическата реклама, в това число и националната маркетингова стратегия на страната.

Под  юрисдикцията на тази структура ще влиза и организирането на участията на България на международни туристически изложения и международни панаири. Основните си доходи организацията ще получава от националния бюджет, 10% от туристическия данък, процент от глоби, имуществени санкции и т.н.

Новият закон за туризма, който беше приет,  налага разпределение на страната на туристически райони. Тези райони ще се съобщават с решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Те ще се ръководят от едно общо събрание, управителен съвет, контролен съвет и изпълнителен директор.

От МИЕТ предлагат около 20% от събрания туристически данък да се дава на организацията за управления на туристическия район , а близо 10% – за ползване от националната туристическа организация. Също така категорията на големите луксозни комплекси  и малките семейни хотели, заедно с прилежащите им ресторанти и места за равлечения, ще важат  5 години.

Този проектозакон се очаква да бъде внесен в Министерския съвет през март.

В същото време туристическото изложение в Милано предизвика огромен интерес и събра представители от целия свят. На изложението участие взеха доста на брой екзотични страни, които впечатлиха посетителите със своите неустоими предложения и приказни  курорти. За пръв път присъстваха Индонезия, Оман и Казахстан. Естествено, събитието не премина и без появата на нашата държава, която се разполагаше на щанд от 32 кв.м. и показваше на гостите най-хубавите места и забележителности,  които могат да се видят в България.

One comment

  1. НЕ Е РЕДНО СОФИЯ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ТУРИСТИЧЕСКА ЗАЩОТО ИМА РАИОНИ КОИТО НЕ СА ТАКИВА И СЕ ПОСОЧВАТ ФАЛШИВО В СТАТИСТИКАТА НАПР;МАЛКИ ХОТЕЛИ НА ПАТЕНТ СЕ ТАКСУВАТ ПО 250ЛВ.ПАТЕНТ БЕЗ ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД ЧЕ ТЕ НЕСЕ ПОЛЗВАТ ОТ ТУРИСТИ И НЕ СЕ РАИОНИРАТ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *