Дванадесетте апостола – уникални скални чудеса

февруари 26th, 2011 от dilyana

скални чудесаМечтаете ли да отидете на далечно и загадъчно място, което да ви вдъхнови и омагьоса? Което да ви очарова с тайнствеността си и покори с красотата си? Австралия е  дестинация, която може да ви даде всичко това.

Едно от най-изумителните природни творения в страната, в близост до град Мелбърн се нарича Дванадесетте апостола и представлява група скални образувания, които се издигат насред океана, в непосредствена близост до брега. Феномените са част от Националния парк Порт Кемпбъл, разположен в щата Вирджиния. Внушителният и прекрасен вид на тези огромни скални чудеса, е причина за тяхната широка извесност и популярност сред чуждестранните туристи.

Уникалната забележителност се намира  между градовете Принцестаун и Питърбъроу.уникални скални чудеса

Районът, в който се простират  Дванадесетте апостола е превърнат в прекрасно кътче  за разходка и отдих за посетителите. Освен пеша, красотите на това място могат да се разгледат и с обиколка с хеликоптер, която имате възможността да си организирате от туристическия център Виктория.

В миналото варовиковите форми са били повече, но поради разрушителната ерозионна дейност, причинена от слънцето, вятъра и солената вода,  са оцелели 8 от тях.

Тези чудеса са започнали да се формират много, много отдавна. В миналото те били едно цяло с крайбрежните скали, но са отделени и изваяни по днешния  начин от природните сили. Особено силно влияние е оказал бурния и рядко стихващ вятър, който образувал големи вълни, дълбаещи в меките варовикови скали и  формиращи пещери в тях. Постепенно по същата причина се получили  огромни арки, които след време се разрушавали и накрая били създадени  Апостоли. Най-високият  сред тях е около 45 метра. Особено красиви и невероятни изглеждат при изгрев и залез слънце, когато всичко наоколо е окъпано в мистерия и загадъчност.

Районът   е известен  още и като Брега на корабокрушенеца, тъй като тук са се разбили повече от 80 кораба и не се знае колко изобщо са оцелелите хора.

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар