Скалните гробници Мира в Турция

март 20th, 2011 от dilyana

гробници МираСкалните гробници Мира се намират в Югозападна Турция и са една от най-впечатляващите исторически забележителности, които могат да се наблюдават в тази част на страната. Отстоят на около 25 км. от град Финикия, в провинция Анталия и са известни още под името Демре или Кале. Те са част от красив парк, покрит с гъста растителност и свеж въздух.

Гробниците датират още от 4 – 3 век пр.н.е., когато по тези земи е съществувало Ликийското царство. Те са изсечени в огромна и внушителна скала и са уникални по своято археологическа  стойност.

Свети Николай е тясно свързан с това мистично място. Той е роден през 4 век в град Патара и по-късно се премества да живее в древният град Мира, където и остава до края на живота си. Там Свети Николай служи като епископ и имал чудатите способности да изцерява хората от нелечими заболявания. Епископът служил в малка църква, чийто останки могат да се наблюдават в непосредствена близост до гробниците. След като починал, мощите му се пазили в този храм, но по-късно са отнесени в град Бари.

Интересното е, че доста векове  напред във времето, ликът на Свети Никола става първообраз на днешния така обичан от децата Дядо Коледа. Като почит към светеца, тук ежегодно всеки декември се честват празници посветени на него.

В скалните гробници са разположени общо два некропола. Единият се нарича Некрополът на реката, а другият Некрополът на океана.

Първият е прочут със своята Гробница на лъва или още наричана Рисуваната гробница, която през 19 век е оцветена в червено, синьо и жълто. Вторият некропол пък се намира в северозападна посока от Римският театър.

Тази забележителност определено си струва да бъде видяна на живо и когато ви се отдаде възможност да го направите, не я пропускайте. Малко са местата като това, така че със сигурност няма да съжалявате, ако го видите със собствените си очи.

 

 

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар