Барселона – перлата на Каталуния

март 25th, 2011 от dilyana

БарселонаБарселона е едно великолепно място –  всичко което някога сте искали и където мечтите се превръщат в реалност. Няма друг такъв град като Барселона, недостижим със своята легендарна архитектура, летни фиести, обширна плажна ивица,купони до зори и дълго и интересно минало.

Барселона е разположена в Североизточна Испания и е столица на автономната област Каталуния. Жителите й наброяват повече от 1.6 млн.души и така се нарежда на второ място по-големина в страната. В близост до нея се намира прочутата курортна зона Коста дел Сол в слънчевата област Андалусия –  така предпочитано място от множество туристи за отдих и почивка. Барселона заема  североизточния бряг на Иберийския полуостров, а крайбрежието й  се къпе от водите на Средиземно море. Допълнителен чар и уникалност на града му придават множеството хълмове от които е заобиколен и формирали се  като отделни квартали.

Барселона
Барселона

Барселона е изградена още през 2 век прх.Хр. от преселници от Картаген. За същинския основател на града се смята Хасдрубал Барка, а в неговото фамилно име се корени и днешното наименование на каталунската столица. Доста по-късно става част от Римската империя, но често пъти е бил обект на враженски атаки на варварски племена. По време на цялото си съществуване е бил под властта на различни народи, като  маври, франки и византийци, чиито следи от културата и  архитектурните достижения личат и до днес.

Тук има множество великолепни места, които да се посетят. Из цяла Барселона може да се наслаждавате на уникалния талант на архитекта Антони Гауди. Голяма част от красотата и пищността си Барселона дължи именно на него. Едно от най-великите му творения е катедралата Саграда Фамилия, която  няма равна на себе си по уникалност  и разкош. Нейният  строеж започва през 1883 година, но през 1926 година талантливия архитект почива и временно изграждането й е преустановено.

Барселона
Барселона

Строителните работи по нея продължават и до днес с помощта на дарения и управляващите се надяват да бъде окончателно завършена през 2026 година, когато ще се честват 100 години от смъртта на Гауди.

Други забележителности, които не бива да пропускате да разгледате са Дворецът на каталунската музика, готическата църква „Санта Мария дел Мар”, Парк де Колсерола, болницата на Св.Кръст и Св.Пол, статуята на Колумб и т.н.

 

 

 

 

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар