Увеличение на туристите през лятото в България

май 10th, 2011 от dilyana

лято в БългарияСпоред данните на туроператори и туристически фирми през 2011 година ще има покачване броят на българските туристи, които ще предпочетат да почиват този горещ  сезон на родното Черноморие. Това увеличение се очаква да бъде с близо 15 % повече в съпоставка с 2010. Според мнението на Марин Нешков, който е председател на Варненската туристическа камара прогнозите са оптимистични и ни очаква добър летен сезон.

Отчет на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за насърчаване на нашенския туризъм е показал, че сънародниците ни са похарчили близо 2.7 млрд. лв. за отдих и почивка, приблизително 26% от които са похарчени при пътувания зад граница, а останалите 74% са похарчени у нас.

В момента в страната ни се забелязва тенденция на увеличение посещенията на чужденци и понижаване на пътуванията на българите в чужбина с около 40%. Това до голямо степен е спомогнало тези пари да си останат в България, а от това печели и родната икономика. Приходите от почивки на туристи през 2011 със сигурност ще бъдат по-големи отколкото бяха миналата година и ще е доста по-доходоносна за хотелиерите и ресторантьорите.

Тази година се предвижда да се въведе малко по-улеснена процедура по предоставяне на концесии на морските плажове. Според предварителните планове тази процедура ще представлява конкурс с три етапа, за да се определи най-подходящият концесионер.

С тази промяна процедурата ще бъде съкратена многократно и сравнително по-бързо ще се дават на концесии плажовете по Черноморието, коментира Милен Топалов – директор на Дирекция „Концесии“. Освен това ще бъдат въведени допълнителни текстове с подробно обяснение на различни понятия, като пясъчни дюни, преместваеми обекти, търговска площ и др.

 

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар