По-малко желаещи да посетят Дяволското гърло и Ягодинската пещера

юли 12th, 2011 от dilyana

Ягодинската пещераТуристите, желаещи да посетят Дяволското гърло и Ягодинската пещера са намалели с 15% в сравнение с 2010. През почивните дни пещерите средно се  посещават от около 300 – 400 човека, като миналата година са били значително повече. Причината за това можем да търсим в финансовата нестабилност на българите, а от друга страна – все пак сме в разгара на летния сезон.

Като цяло обаче потокът от  туристите в Девин и Доспат е спаднал. Интересът към тези туристически дестинации е по-малък, а това определено трябва да се промени.

Значителна част от туристите са българи, като се срещат и граждани от Франция, Англия и Израел. Няма как да не отбележим, че  почти не се срещат гръцки туристи, макар че след откриването на пункта при Златоград, местните са се надявали, че южните ни съседи ще се активизират и това ще съживи тамошния туризъм. От доста време насам Ягодинската пещера е място за провеждане на нестандартни места, но напоследък се наблюдава спад и в провежданите бракосъчетания.

Добра новина е, че скоро в Лувъра ще бъдат изложени произведения на български творци и артефакти. Поради тази причина на посещение в България е генералният директор на френския музей – Анри Лоарет, който е дошъл по покана на министъра на културата Вежди Рашидов. С излагането на ценни български експонати в Лувъра ще се популяризира родната култура и история. Досега България не е влизала в Лувъра, но ако това се случи, ще бъде изключително важно събитие за страната ни.

 

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Напишете коментар