Интересни факти за Япония

август 9th, 2011 от dilyana

ЯпонияКолко от нас познават добре Страната на Изгряващото слънце – Япония?

Колкото далечна и великолепна е тази земя, толкова и интригуващи и мистериозни  факти крие за себе си.  Само сме чували за нейната уникална култура, колоритни традиции, чаената церемония, бойните изкуства, високите технологични познания и вкусната страна.

Нека  оставим настрани легендарното суши и пленяващите разкази за смелите самураи. Япония не бива да я олицетворяваме само с тях. Езикът, нравите, разбиранията, ценностите, неповторимата архитектура, технологичният напредък – те са тези, които определят същинският облик на страната.

Колко от нас всъщност от близо са се докоснали до истинското лице на Япония и могат да кажат, че са били посветени в нейните най-съкровени тайни и загадки? Да се научиш да разбираш тази необичайна за нас култура, със странностите й е повече от прекрасно.  Макар че ни делят хиляди километри от удивителната държава, това не ни пречи мислено да се пренесем там и да се потопим в прелестния й свят, като научим повече любопитни факти за Япония.

 

1. Статистиката показва, че грамотността в Япония достига максимални стойности от близо 100%. Образователната система в японските училища се свежда не само до изучаването на предмети като география, история, химия и т.н. Там се обръща внимание и на възпитаването на добродетели у децата, дисциплина и взаимопомощ, като именно по този начин японската страна си подготвя още от рано добре обучена работна ръка, заради която е  една от икономическите зверове в целия свят.

2. Широко разпространено ястия в далечната държава е конското месо.

3. Част от традицията на японците е, когато искат да се извинят на някого, да си обръснат главата.

4. Средната продължителност на живота в страната е 82 – годишна възраст.

5. Територията на Япония се състои от над  6800 острова, а 70% от нея е представена от планини. Любопитен е фактът, че годишно в Япония стават около 1500 земетресения със слаба сеизмична активност, които почти не се усещат от хората.

6. Честността и доверието са едни  от най-ценените качества от японския народ. Именно поради неспазените си обещания,  последните трима премиери доброволно са се отказали от постовете си, като подават оставка.

7. Япония може да се похвали с по-малко от 5% безработица и най-нисък процент на изнасилванията.

8. В страната от твърде много работа и преумора умират приблизително по 10000 човека всяка година. Прекаленият работохолизъм се асоциира с болестта „кароши“.

9. За разлика от Европа, където сърбането се счита за проява на лошо възпитание, в Япония е точно обратното.

10. Страната се нарежда на втора позиция в света по най-малко извършени убийства. За сметка на това пък самоубийствата са често срещани, тъй като са част от японските разбирания за запазване на честта.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар