Проблеми с пречиствателните станции по морето

август 27th, 2011 от dilyana

пречиствателни станцииНяколко са проблемните зони с пречиствателните станции по Южното Черноморие. Те се намират в Созопол, Слънчев бряг и Равда. Това заяви в Бургас министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитиранa  от радио „Фокус“.

Главният проблем, който възпира вземането на по-адекватни мерки е, че липсва точна информация за броя на леглата в тези летни курорти. Данните са били поискани още преди няколко месеца от министерството, заради изготвянето на проекти по оперативна програма „Околна среда“, но все още няма никакъв резултат.

Докато не бъде ясен точният брой на леглата по тези места, държавата няма да отпусне нито стотинки за подобряването на пречиствателните станции, заяви Караджова. Според  нейното мнение,  в противен случай може да се стигне до преоразмеряване на пречиствателните станции, което в крайна сметка ще отнеме само излишни пари от държавата и европейските фондове.

На зададен въпрос какво печелят кметовете като не представят реалните данни, министърът заяви, че това е по-скоро въпрос на безотговорно отношение, отколкото да го правят с някаква конкретна цел. Процедурите  по направата на пречиствателните станции в проблемните зони в тези населени места ще стартира само тогава, когато бъдат изпълнени условията на министерството.

Попският плаж в Царево е доста замърсен, а заради това кметът на града ще бъде санкциониран, тъй като замърсяването е причинено от пречиствателната станция в Царево. Една от помпите не е работила, което попречило водите да не се пречистват достатъчно добре. Към момента е необходимо е да се сложат табели на този плаж, че е затворен за къпане.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар