4 от най-добре пазените тайни коридори

ноември 19th, 2011 от dilyana

Мистерията около Свети Одил

Манастирът Свети Одил се извисява на 750 метра надморска височина,  на живописен хълм в планината Вож във Франция. Началото си монашеската обител бележи през 7 век, а през всичките тези столетия храмът събрал огромна колекция от ценни книги, ръкописи и писания, датиращи от ранното Средновековие. През 2003 година обаче книжата малко по-малко започнали да изчезват и никой  не можел да си обясни как точно се случва това, тъй като библиотеката била заключена за туристи и външни лица.

Монасите се обърнали за помощ към полицията. За да разгадаят тази мистерия, полицаите монтирали скрита камера, която наблюдавала  стаята с книгите. Оказало се, че крадецът бил учител, който по случайност се натъкнал на карта с таен тунел и от любопитство решил да разбере къде ще го отведе. В крайна сметка учителят бил арестуван, а в неговия дом били намерени близо 1000 книги, отмъкнати от обителта.

Свети Одил

Къщата с многото ужасяващи тайни

Домът за сираци на британския остров Джърси,  години наред пазел ужасяващи тайни за нещата,  които се случвали зад стените на къщата. През 2008 година полицията се натъква на няколко подземни стаи, които били толкова добре скрити,че полицаите разбират за тях след мащабно претърсване. В тези тайни помещения те се натъкнали на счупени зъби от деца, окови и след от кръв. Оказва се, че там децата били затваряни и жестоко малтретирани. Тези зловещи престъпления се извършвали между  40 – те и 80 – те на 20 век. След дълги проучвания става ясно, че децата са  наказвани по-особено жесток начин и са  подлагани на голям тормоз.

Къщата с многото ужасяващи тайни

Замъка Колдиц в Германия

В годините на Втората световна война  на тавана на този замък се случило нещо много интересно. Там били затворени пленените  британски и френски войници, които нямали намерение да стоят безучастно и започнали да правят планове за своето бягство. Те успели да изградят малка стая на тавана, за която немците дори и не разбрали. В тайното помещение затворниците се опитвали да конструират безмоторен самолет само с подръчни материали. В действителност самолета бил почти готов, но те така и не успели да го изпробват, тъй като войната свършила и  били освободени от американците през пролетта на 1945 година.

Замъка Колдиц в Германия

Тайнствената  къща на Леви Кофин

Леви Кофин имал не много голяма на размери къща, в която обаче пространството било използвано максимално практично. На външен вид зданието не прави никакво впечатление, но отвътре представлява цял един лабиринт от тайници. В къщата си Кофин криел множество избягали роби, които именно там кроили планове за извоюване на свободата си.

Тайнствената  къща на Леви Кофин

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар