Ски писта „Алеко“ няма да работи този зимен сезон

декември 13th, 2011 от dilyana

Ски писта АлекоСки пистата „Алеко“, която е разположена в Природен парк „Витоша“ е затворена и няма да работи през този зимен туристически сезон, поясниха от Съвета на директорите на „Витоша ски“ АД. До това решение доведе невъзможността ски пистата да функционира легално. Причината за възникналия проблем е новият Закон за горите, както и каквито и да било изгледи за развитието на пистата, поясниха от дружеството.

Работата на ски зоната е спряна, заради невъзможността на бъдат прочистени просеките, тъй като Законът за горите предвижда сервитут за стопанисването им, който би могъл да се учреди, когато бъде установен подробен устройствен план. Макар че от три години се опитват да го изработят, от дружеството така и не са успели.

Друг важен проблем е наемането на ски пистите. На този етап не е организиран точно установен ред за отдаването им под наем, като само писта „Витошко лале“ е с такъв статут. По този начин останалите терени не могат да се отдават под наем като ски трасета.

От няколко години насам от „Витоша ски“ правят опити да въведат Специализиран подробен устройствен план, но министърът на околната среда и водите отхвърля екологичната оценка към него.

От дружеството силно се надават скоро тези безредици са бъдат разрешени и ски зоната „Алеко“ да заработи отново скоро.

Зимният сезон  в България през тази година бележи спад на интереса на туристите от чужбина, но картината е такива и при останалите зимни курорти в Европа. Иначе зимните курорти у нас вече работят и са готови да посрещат своите гости с добре оборудвани бази и всякакви удобства за посетителите.

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Напишете коментар