Хотелиерите нямат печалба от летния сезон

декември 15th, 2011 от dilyana

ЧерномориеЗа тази година собствениците на хотели по Северното Черноморие нямат почти никаква печалба. Това коментира Димитър Димитров, председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите на Североизточния район.

Той отбеляза, че през изминалия летен сезон е имало покачване на броя летуващи между 7 и 12% в сравнение с 2010, но това не е осигурило никаква печалба на хотелиерите.

В туристическият бранш в последната година имаше няколко значителни промени, които се отразиха негативно на туризма в тази част на България. Една от тях е туристическата такса, която бе преобразувана в туристически данък. Също така влияние оказаха и покаченото ДДС от 7 на 9 %. Вдигна се и данък сгради и такса смет. Нека не забравяме и повишаването на цените на храните с близо 10%. Всичко това бе за сметка на печалбата от този летен сезон.

През 2011 година някои курорти увеличиха с 2% туристическите пакети, за да не бъдат на загуба след края на лятото.

Димитър Димитров коментира, че участието на България на международните туристически изложения в Германия и Англия,  са се отразили положително на туризма у нас. Чрез тях България разпространява своите забележителности и възможности за отдих и почивка.

Интересът към нашето море е голям, тъй като цените в България са най-ниски в цяла Европа, а в същото време имаме добре изградени курортни бази и множество атракции за посетителите.

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Напишете коментар