Някои от най-студените, но и красиви столици в света

януари 19th, 2012 от dilyana

НуукОбичате да пътувате, да посещавате нови места, да виждате различни култури, да опознавате далечни хоризонти? Въпреки че зимата дойде, студените дни и снегът не могат да ви изплашат и да секнат авантюристичният ви дух. Не спирате да жадувате за нови и нови предизвикателства.

Имаме няколко предложения за вас, които се надяваме да ви заинтригуват. Горейки за зима и сняг, съвсем в тон с времето навън ( макар че все още при нас не е натрупало), ще ви запознаем с някои от най-студените столици в света.

Независимо, че  там зимните температури са страшно ниски и смразяващи, красотата и очарованието на тези места не може да остане скрито. Отрупаните в бяло улици и сгради създават една приятна атмосфера и превръщат всичко наоколо в малка приказка.

Има градове, които дори и през зимата привличат туристи с интересните си забележителности и атракции. Такъв е например град Астана, столицата на Казахстан. Астана е удивително творение на съвременна строителна мисъл и привлича със своя блясък и лукс. Прочута е със своите дворци, огромни небостъргачи и музеи. Тук най-ниската измерена температура е била -52 градуса.

Астана

Столицата на Монголия Улан Батор, също може да се бори за приза „най-студената столица на планетата“. Градът е разположен в особено живописен и величествен район. През зимата температурите през деня са около -15-20 градуса, а вечерта падат до -30 градуса.

Столицата  на Исландия – Рейкявик също попада в тази категория. Градът е страхотно място за живеене – чисти и уредени улици, големи паркови площи, добре уредена инфраструктура, достатъчно работни места, но е и доста студено през зимата.

столица на Исландия

Можем да споменем и столицата на Гренландия – Нуук. Населението й е към 15 хил. души, а местните се прехранват предимно с риболов. Нуук изглежда очарователен, а интересната архитектура на къщичките и сградите го правят още по-интересен. Природата му също е не по-малко красива и пленяваща. Дори през зимата, когато  температурите падат много, морето не замръзва, заради топлите атлантически течения.В началото на август тук могат да се наблюдават белите нощи, а през декември денят е с продължителност само четири часа и половина- слънцето изгрява в 10 и залязва в 14.30 ч.

Хелзинки, столица на Финландия и един от най-прекрасните градове в страна,  също ще ви приветства със студени дни през зимата, но пък ще останете впечатление от космополитността и уникалността на този град.Местните жители имат богати традиции и култура, които се тачат в продължение на векове и ще можете да се докоснете отблизо до тях.

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар