Ще обновяват забележителности в България

декември 17th, 2011 от dilyana

Асенова крепостВ момента тече  процедура по  възстановяването и реставрирането на редица български забележителности – някои  са застрашени от изчезване, а по  други ще се работи по модернизацията им.

Към този проект спадат общо 123 обекта, като част от тях са археологическият комплекс Перперикон, Мадарският конник, Шуменската крепост, Велики Преслав, архитектурно – историческия резерват в с. Боженци и т.н.

Тяхното обновяване ще бъде финансирано по оперативна програма „Регионално развитие“, за да станат по-желани от българските и чуждестранни туристи.

Преди няколко дни са подписани договори,  с които ще се предостави безвъзмездна помощ на стойност 100 млн. лв. по програмата с кметовете на 29 общини, които са изготвили проекти и те са одобрени по схемата „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции“.

В същото време започва реставрация на Асеновата крепост по проекта „Асеновград – свещена порта на Родопите“, финансиран по програма „Регионално развитие“. До края на 2012 година крепостното съоръжения ще бъде изцяло обновено и районът около него също ще се модернизира.Естествено целта е забележителността да стане по-желана за посещение от туристите. Ще се  разшири паркинга и ще се построи голям информационен център. Промени ще се правят по външните фасади на комплекса и ще се укрепят отделни части от съоръжението.

Докато се правят планове за обновяване на забележителни обекти в България, покрай предстоящите коледни и новогодишни празници цари трескава подготовка в българските спа курорти и планински комплекси, където хората освен да посрещнат тези красиви празници, могат да се отдалечат от родните си места и да си подарят хубава почивка.

Сред фаворитите на българите са Банско, Чепеларе, Пампорово, както и балнеоложките комплекси Велинград, Хисаря, Девин, Павел Баня и т.н.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар