Китното селце Жеравна – място, което ще ви очарова

януари 25th, 2012 от dilyana

Жеравна Жеравна – тук човек сякаш се пренася в един различен и  вълшебен свят на старите български традиции и обичаи, на непоклатимия български дух и на красотата и романтиката на възрожденското време, когато народът се е пробуждал за нови подвизи и преживявал своя духовен разцвет. Тук сред свежото ухание на прохладния планински въздух, очарованието на природата, калдаръмените улички, каменни довари и симпатични постройки, ще останете очаровани и омагьосани от невероятната атмосфера.

Това малко селце се простира в обятията на Стара планина и се намира в община Котел. Жеравна е еднакво красива и възхитителна през всички сезони. Там времето сякаш е спряло – всички е тихо и спокойно и никой не бърза за никъде.

Селцето е сравнително голямо и оживено. Състои се от над 330 къщи и над 500 жители. Тук целогодишно идват посетители от различните краища на страната. В Жеравна ще откриете голям избор от евтини къщи за гости, където местните предлагат домашен уют и вкусни ястия.

Жеравна

Селцето има прекрасна архитектура и поради тази причина е обявено за архитектурен резерват. Много от къщите имат статут на паметници на културата (около 200), като голяма част от тях са запазили своя автентичен възрожденски вид, с изящна дърворезба и богато украсени стени, врати и прозорци.  В някои от къщите се настаняват гости, в други живеят собствениците им, а в трети се помещават интересни къщи-музеи. Такива са къщата-музей на Сава Филатеров, Никула Чорбаджи и  родният дом на Йордан Йовков.  Не е за пропускане и къщата на прословутия в района Руси Чорбаджи. В миналото той бил кмет на селцето и богат търговец на овце в Турция и Гърция. Родният му дом е пищно и богато украсен и е една от най-красивите къщи в Жеравна.

Жеравна

Миналото на селцето е белязано с процъфтяването и развиването на занаятите и търговията. Там били открити няколко школи по дърворезба – Тревненска, Самоковска, Банско – Разложка.   Интересно ще ви бъде да посетите старото училище, което днес е превърнато в галерия, както и църквата „Свети Николай“.

Жеравна

Жеравна е място, което трябва да се посети поне веднъж. Бъдете сигурни, че ще останете възхитени и ще се завърнете отново!

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар