Фернандо де Нороня в Бразилия

февруари 29th, 2012 от dilyana

Фернандо де Нороня Тук ще ви запознаем с едно възхитително и романтично кътче, намиращо се далече от големите шумни градове и претъпкани улици. Тук сякаш всичко  е застинало, за да може да остане тази великолепна красота, вечна и непроменена от времето и хората.

Мястото за което говорим се нарича Фернандо де Нороня и представлява безлюден архипелаг, разположен на 354 км. от сушата. Намира се  между градовете Натал и Ресифе и е част от Бразилия. Архипелагът се състои от общо 21 отделни острова, като от тях само един е обитаван от хора. Той  има постоянно население от 3000 души и носи името Ила де Фернандо де Нороня.

Архипелагът  привлича като магнит почитателите на природните красоти. Водата около него е уникална за гмуркане , тъй като е изключително бистра и чиста и е дом на невероятни представители на подводния свят. В тюркоазените води живеят огромен брой тропически риби, делфини, морски звезди, акули и още много други.  Гмуркането във водите на Фернандо де Нороня представлява необикновено приключение, което малцина имат удоволствието и щастието да изживеят.

Фернандо де Нороня

Носят се легенди за мистериозността и тайнствеността на това място. Причината главно се крие във факта, че туристите не могат да го посещават, когато решат,тъй като има квота на посещенията. Правителството на Бразилия е издало забрана на острова да има повече от 420 туриста по едно и също време. Всичко това се прави, за да се опази великолепието на местността и нейната дивна красота.

Районът се счита за една от най-ценните и добре запазени екосистеми  в света, а за да не се наруши нейния ритъм, през 2001 година е вписана в ЮНЕСКО като част от световното природно наследство.

Първият човек, който изследва и описва Фернандо де Нороня е европеецът Америко Веспучи в началото на 16 век. Дълго време тези земи са били владеене на Холандия, но впоследствие минават под бразилска власт.

Хората, които живеят на остров  Ила  са считани са потомци на затворници, заточени там  през 18 и 19 век. Местните не разполагат с удобствата, които имаме ние – там дори няма телевизия, а  жителите обитават малки и схлупени къщички, които приличат досущ на бараки. Тамошните хора не се блазнят от лукса и богатството в съвременния свят. За тях най-голямото удоволствие и комфорт е  близостта с природата.

До острова се стига със самолет, който се взема от Натал или Ресифе, а през месеците октомври – февруари има и круизи, които достигат до архипелага.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар