Страхотната естонска столица Талин

април 2nd, 2012 от dilyana

ТалинТалин – столицата на Естония, е разположена на южния бряг на Финския залив и отстои само на 80 км. от Хелзинки – столицата на Финландия. Днес Талин е един от най-процъфтяващите  градове в Източна Европа, благодарение на развитата  индустрия и промишленост и големия брой туристи, които посещават целогодишно Талин. Населението на Талин  е около 400 хил. души.

Талин все още не е толкова известна дестинация  като Виена, Прага, Милано, Лондон, Париж и т.н., но в себе си определено носи този потенциал и е само въпрос на време естонска приказка да бъде преоткрита от света.

Несъмнено обаче финландците много отдавна са опознали красотата и очарованието на Талин, тъй като ги дели само час и половина път с ферибот, за да  стигнат от Хелзинки до естонския град.  Талин ежедневно е посещаван от огромен брой финландци, като дори има предположения, че всеки ден на естонското пристанище стъпват към 8 – 9 хил. финландци. Няколко са основните причини за това. Една от тях е близостта на двете страни, както и, че Талин е доста по-евтин град от Хелзинки и много финландци отиват там, за да пазаруват алкохол и цигари. Освен това двете страни са в ЕС и движението може да се извършва съвсем спокойно. Но нека не забравяме и,че Талин в действителност е страхотен град и със сигурност има какво да предложи като туристическа дестинация.

Талин

Талин

Най-хубавата част в столица е Старият град, където освен множество исторически паметници и забележителности се намират и уютни заведения и ресторанти и малки магазинчета за сувенири. Там можете да опитате някои от традиционните естонски ястия и да се потопите в местната култура.

Като най-атрактивните места в стария град се открояват правителството и парламентът. Готическата катедрала „Св. Олаф“, която е  построена през 15 век има внушителен външен вид и уникална архитектура.

Старият град е най-подходящо да бъде обиколен пеша. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО, за да бъдат опазени невероятните сгради в бароков, готически и ренесансов стил.

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Напишете коментар