SkyEurope може да избегне фалита, Lufthansa се разраства

юни 28th, 2009 от Ганчев

SkyeuropeНискотарифната самолетна компания SkyEurope може да избегне фалита, след като по-рано тази година обяви, че бизнесът й е сериозно засегнат от световната икономическа криза. От авиопревозвача подадоха молба за съдебна защита от кредитори, като мениджмънтът на компанията е представил план за преструктуриране на дружеството, с цел да го направи по-атрактивно за потенциални инвеститори. По време на процеса работните места, плащанията и полетите ще бъдат осигурени, допълват от компанията.

Откакто съществува, SkyEurope никога не е излизала на печалба, като през тази година авиопревозвачът намали флотилията ли до едва 5 от общо 15-те Boeing 7373, с които оперираше в края на 2008 г.  Заради финансовите трудности, част от самолетите на компанията бяха запорирани и летят чисто бели – без отличителните занци на превозвача. Компанията оперира и в България като предлага директни полети от Бургас и София до Виена и Братислава.

Междувременно германският превозвач Lufthansa получи одобрението на Европейската комисия за сливане с белгийския си конкурент Бръселс Ерлайнс, както и дългоочакваното съгласие за закупуването на мажоритарен дял в британската авиокомпания Бритиш Мидлендс само в рамките на два дни.

Процесът на консолидация, който предприеха от Lufthansa, не се оценява позитивно от експерти, а инвеститорите свалиха 2.7 % от стойността на акциите на компанията. Според кредитната агенция Муудис изгледите пред дружеството вече са негативни, тъй като дълговете, свързани с придобиванията, ще натежат на отчетите на консорциума в настоящата финансова криза. Германският превозвач ще похарчи 347 млн. долара за поглъщането на белгийската Бръселс Ерлайнс и нови 367.4 млн. за закупуването на 50 % от британската Бритиш Мидлендс.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар