Любопитни факти за планетата Земя

март 4th, 2013 от dilyana

Земята Земята е една много интересна планета, която може да ни изуми със своето съвършенство и начина по който е устроено всичко в нея. Въпреки че близо 70% от площта й е заета с вода, най-развитата форма на живот може да бъде открита на сушата. 

По-надолу ще ви изброим няколко любопитни факти за Земята, които само ни доказват колко невероятна е нашата планета.

– Учените казват, че Земята е на възраст приблизително  4.54 милиарда години, като според тях има само 1% възможност да са сгрешили в своите изчисления.

– Кислородът образува около 47% от земната кора.

– На нашата планета денят всъщност не е 24 часа. Той е 23 часа,56 минути и 4 секунди, което е времето, необходимо на Земята да направи едно пълно завъртане около оста си.

– Това е единствената планета в  слънчевата система, която има вода във всички възможни състояния – газообразно (примерно облаците), течно (дъжд,море) и твърдо (лед).

– Учените твърдят, че преди няколко милиона години денят е продължавал 20 часа, а след още няколко милиона години считано от сега той ще стане 27 часа. Интересно,нали?

– Знаехте ли, че на 21 юли 1983 година е измерена най-ниската температура на Земята –  цели 89.2 градуса под нулата на Антарктида от съветските учени в експедиционната станция във Восток.

– Колко от вас знаят, че най-старото дърво в света се намира в Калифорния и е на цели 4600 години?

– Вярвате или не, по-голямата част от пустините не са съставени изцяло от пясък. Близо 85% от тях се състоят от скали и дребен чакъл.

– Ако трябва да сме честни Земята не е съвсем кръгла. Нейната формата се нарича сплеснат сфероид, което означава, че е леко плоска в двата си края – северният и южен полюс.

– Близо 1 млн. земетресения се случват на година, като повечето от тях дори не са регистрирани.

– Експерти от USGS докладват, че около 1000 тона  космически отломки валят на земята всяка година.  

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар