Сандански предлага безброй възможности за туризъм

януари 27th, 2014 от kalina

СанданскиПреди повече от 20 години, в град Сандански се проведи първото издание на фестивала „Пирин фолк”. От тогава до днес, фестивалът за авторска македонска песен се провежда ежегодно в града. Това обаче, далеч не е единственото нещо, което прави града известен, и предпочитана туристическа дестинация.

Тук се намира единствения в страната, градски парк, който е с пясъчни алеи. Той, редом с Морската градина във Варна, е най-големият по рода си парк, в България. Изключително добре поддържан, в този парк може да видите редки растителни видове. Такива се срещат и в парка, който се намира около някогашната резиденция на Тодор Живков, днес превърната в хотел, който е разположен над Сандански.

От тук води началото си и величествената Пирин планина, където се намира и национален парк „Пирин”. И не само, едва на 12 км от града, нагоре в планината, се намира изключително красивият водопад „Попина лъка”, чиято височина е над 15 метра.

Близо да Сандански е и най-малкият град в България – Мелник, който е известен с прочутото мелнишко вино, както и с Мелнишките пирамиди, намиращи се в непосредствена близост до него.

Само преди броени дни, в „Археологически парк Сандански”, е открит уникален кръст, датиращ от преди 1 500 години. Масивната бронзова реликва, е изпратена в Националния исторически музей, за да се изследва, и да се установи, дали по нея има някакви украси или надписи. Кръстът наподобява рисуваните червени кръстове, които са откривани в други археологически обекти в града. Находката има шип, с помощта на който, кръстът е бил забиван в дървения прът, когато е започвало литийно шествие.

Създаването на археологичен парк в Сандански се осъществява по проект „Сандански – зората на ранното християнство”, който се изпълнява с финансиране по оперативна програма „Регионално развитие”. В археологичния парк ще бъдат включени паметници на културата, а също и част от античния град Партикополис, който е бил разположен под днешен Сандански. Това, само ще допринесе за превръщането на града, в още по-предпочитана дестинация за туризъм.

Ако по една или друга причина, Ви предстои идване в Сандански, трябва да помислите, къде ще отседнете. Тук има десетки хотели, които  предлагат на гостите на града, не само нощувка, но и цели пакети, с включени храна, туристически походи и разходки, и т.н.

Най-добре би било, ако предварително подсигурите престоя си тук, т.е. предварително да си направите резервация, а не когато дойдете, тепърва да започнете да търсите къде да отседнете. Повече информация за хотелите в Сандански може да потърсите в интернет, където може да разглеждате и сравнявате оферти на различни хотели, а също и да си направите резервация, когато вече сте решили къде ще отседнете.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар