Златни пясъци е невероятен морски курорт

златни пясъциВ северната част на родното Черноморие има три големи курорта. Днес искаме да Ви разкажем за най-старият от тях, а именно – Златни пясъци. Курортният комплекс е разположен в защитена от закона територия, която носи същото име. Плажната ивица в Златни пясъци е дълга 3.5 км, а ширината й достига до 100 метра. Плажовете са покрити със златист пясък, който напълно потвърждава наименованието на курорта.

Началото на курортния комплекс Златни пясъци е поставено през 1956 година, когато са застроени 70 хотела, с общо 15 000 места за спане. „Оазис” е името на първият построен хотел, дал началото на съвременния курорт.

Както казахме, територията в която се намира курортът златни пясъци, е обособена като природен парк, защитен от закона, където може да се видят уникални растителни видове. Под закрилата на закона, в този природния парк са и много животински видове, които са застрашени от изчезване.

В парк Златни пясъци има пет маршрута за туристи. Някои от тях минават покрай стари чешми, имат кътове за отдих, и на места се откриват вдъхновяващ пейзажи към морето.

В културно-исторически план, наследството на Златни пясъци датира от античността до средновековието. В близост до курорта, само на разстояние от около 4 км, се намира скалният манастир Аладжа, който също представлява туристическа атракция. Намира се на територията на природен парк Златни пясъци, а в него могат да се видят останки от различни помещения, които са вкопани в земята, сред които и монашески килии. Има също и параклис, в който пък има стенописи, датиращи още от ХІV век. В околностите на манастира може да се полюбувате на невероятни скални мозайки, и уникални растителни видове.

Поради фактът, че Златни пясъци се намира само на около 14 км от морската столица Варна, курортът е предпочитано и подходящо място за провеждане на различни събития – както частни, така и обществени.

One comment

  1. Ние българите следва да се замислим, как да се рекламираме. То нямаше публикации, че има наводнения, свлачища, акули, безводие. Сега протести срещу строеж на голф игрище. Че на едно голф игрище само 3/5 % от площта му е застроена. Не следва да се пипа природата и да се бетонира, но все пак трябва и насъщен хляб. Защото едно е един човек, който не излизал от компютърната виртуалност да дава мнение за всичко и всички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *