Свети Свети Константин и Елена е най-старият български морски курорт

юни 23rd, 2014 от kalina

Свети Свети Константин и ЕленаНай-старият курорт на родното Черноморие се намира на около 10 км от морската столица Варна. Носи името на Светците Константин и Елена, и е предпочитано място от туристи, както от България, така и от чужбина, всяка година.

Името на курорта произхожда от това на някогашния едноименен манастир, който се намирал в близост до днешния град. Строени през периода ХІV – ХVІ век, сградите на манастира са добре запазени и днес. В близост до него има аязмо, от което се твърди, че извира лековита вода. Църквата към манастира е действаща и днес, и всеки може да запали свещ за здраве. Тя представлява интерес както от етнографска, така и от археологическа гледна точка.

В манастира се пазят част от мощите на Свети Валентин. Легенда гласи, че който пие вода от лековитото аязмо, и запали свещичка пред иконата на светеца, ще живее втори живот.

Още преди Освобождението, курортът е бил предпочитано място от хиляди варненци. По-заможните си запазвали стаи в манастира, а останалите си строили вили между дърветата.

При множество от строителните дейности в курорта, са откривани археологически находки от най-дълбока древност. На около половин километър от манастира, може да видите останки от някогашното пристанище, за което се споменава в италиански документи още от ХІV – ХVІ век.

По време на руско-турската освободителна война, едноименният манастир, от който произхожда името на курорта, е бил разрушен. За възстановяването му са били нужни повече от 30 години.

След Освобождението, с разрешение от община Варна, княз Александър Батенберг си построил резиденция тук, която днес е по-известна като Евксиноград.

В града има още един манастир, носещ името Свети Димитър. А в близост до курорта е един от най-известните манастири у нас – Аладжа манастир.

И като всеки курорт, Свети Свети Константин и Елена предлага много и разнообразни възможности за настаняване и отсядане. Всеки може да избере удачен вариант за нощувка, според предпочитанията и възможностите си.

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Напишете коментар