Ако търсите спокойна семейна почивка, елате в Ахтопол

октомври 4th, 2014 от kalina

АхтополЗнаете ли кой е най-южният град у нас? Ахтопол разбира се. Границата ни с Турция е много близо до града, а населението му наброява малко над 1 400 души. Намира се на скалист полуостров, в подножието на красивата планина Странджа. Плажната ивица на града е дълга около 2 км, а историята му е изключително интересна и богата.

В района на залива, върху който е разположен градът, са открити редица исторически находки, които датират още от времето на траките, минават през древногръцката колонизация и римската епоха, и стигат до Средновековието.

Забележителностите в града не са много, но все пак ги има. В далечната 1776 година е построен храмът „Възнесение Господне”. Покривът му е от тези, които са характерни за региона – стреховиден, на четири ската.

Тук може да разгледате и останките от манастирът „Свети Яни”, който датира от ХІІ век. Руините на средновековния и античен град, останки от някогашно село пък, могат да бъдат видени в старата част на града, който се намира на северния нос на полуострова.

На по-малко от 1 километър разстояние, може да видите надгробна могила. Некропол с антична керамика, останки от тракийска стена, както и части от крепостната стена на града, която е висока до 8 метра на места, и широка 3.5 м, също може да разгледате, идвайки в Ахтопол.

До 50-те години на миналия век, Ахтопол е бил крайна гара на теснолинейка. След това обаче тя е демонтирана, тъй като е сметната за неефективна. В градчето има и исторически музей, който също може да посетите.

Поради малките си размери, Ахтопол е тихо и спокойно градче, подходящо за семейна почивка на хората, които не обичат шумотевицата на големите курорти. Места за настаняване не липсват, и според желанията и възможностите си може да изберете да се настаните в бунгало, апартамент, къща, хотел, и т.н.

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Напишете коментар