Отварят за един месец пещерата „Бисерна“ в Природен парк „Шуменско плато“

април 22nd, 2022 от Юлия

Пещера „Бисерна“ или позната още като „Зандана“ е най-дългата и красива пещера на Шуменското плато. Ще бъде отворена за посетители в работни дни от 11 април до 15 май 2022г. Посещенията ще бъдат възможни с предварително записване на телефон 054/800 765 (Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“), като минималният брой посетители е 8 души, а максималният – 12. Часовете на влизане са 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч.

Горският път не е подходящ за автомобили и до пещерата се стига пеша. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен.

Пещера „Бисерна“ се намира на 1km западно от гр.Шумен в парк „Кьошковете“. Образувана е в зоогенни, жълтеникаво-кремави, захароподобни едрокристални варовици. Развита е в два етажа (Горна и Долна галерия). Дължината й достига 2700 метра, като в долното ниво е реката, а в горната галерия са причудливите природни форми – сталактити, сталагмити и сталактони. Названието й идва от факта, че капките вода стичащи се върху образуванията блестят като бисери. Най-красива е Голямата зала. Таванът й е пищно украсен с хиляди различни по големина и цвят образувания, по-малките от които са млечнобели, а по-големите имат кафяв цвят. Между тях има такива, които наподобяват форми на завеса, кораб, ботаническа градина, луковици, моркови и други. Художественото осветление в пещерата придава различни отблясъци на красивите карстови форми, които създават приказно усещане на туристите.

Температурата на въздуха варира от 9 до 13,2°, на водата – от 6,6 до 11°.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар