Красивият квартал Вароша в Благоевград

април 11th, 2010 от dilyana

От двете страни на река Бистрица, като лястовичка кацнал върху  нейните брегове се простира град Благоевград в Югозападна България.

Градчето е едно от най  очарователните в страната ни, с прекрасна  природа и богато историческо минало.

В Благоевград има много интересни и забележителни места, които си заслужава да се посетят, но най – красивото и привлекателното от тях е  старинният квартал Вароша, намиращ  се на източната част  на живописната река.

Вароша  е основана в далечния 17 век, като отначало била заселена  предимно с турски граждани. Чак към края на 18 век нейния  облик става изцяло български, като се състояла от 150 – 200 семейства.

В едни от най – трудните и тежки години, тя  е дала убежище на   видни борци за народна просвета и дейци за национална свобода от околността, живяли през  19 век.

На това уникално място се е съхранила напълно историята на възрожденската епоха, с нейните върхове и падения, с нейните неповторими традиции и култура и занаятите на нашите предци. Малките и тесни калдаръмени улички, които се вият нагоре – надолу  по неравната земя, подсилват още повече чувството за близост с това време. Кварталът  е осеян с прелестни къщички, издигнати с невероятен стил и вкус към архитектурното изкуство. Отвън те са  богато украсени и декорирани с  красиви  орнаменти. А отвътре изцяло се е запазил духа на  Възраждането   в старите мебели, зад дебелите стени и  във всеки един предмет. 

Преди Вароша е било средище на развита търговска и занаятчийска дейност. И до днес тук, разхождайки се из квартала, може да видите много майстори, които работят  всеки ден от сутрин до вечер  в своите  малки занаятчийнички и продават  произведенията  си.

В наши дни в някои  от старите къщи се помещават различни музеи и галерии, центрове по изкуства и т.н. На това място е и родната къща на един от бившите участници и революционери в Априлското въстание – Георги Измирлиев.

През 80 – те година на 20 век голяма част от постройките  били  в окаяно състояние и застрашени от срутване. Тогава започнала и активна реставрация на Вароша, за да бъде запазено това незаменимо наследство още дълго време.

Преди няколко десетилетия китният квартал  е  обявен за културен паметник.

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Напишете коментар