Мадарският конник в проект за изключителна дестинация в ЕС

февруари 20th, 2008 от goody

МадараОбщина Шумен, неправителствени организации, експерти по история на туризма и туроператори са разработили идеен проект „Знакът на Херос по нашите земи“. Проектът е представен пред Държавната агенция по туризъм и до май ще се конкурира с другите български предложения по темата .

Той предвижда посрещане на туристите на аерогара Варна и трансферирането им до Мадара където туристите ще разгледат и скалния релеф Мадарския конник. В голямата пещера на Трите нимфи актьори ще пресъздават ритуални танци на древните траки. Следва посещение на светилището на богинята на съдбата Тюхе, покровителка на изобилието и символ на щастието и благоденствието.

На следващия ден програмата включва посещение на Регионалния исторически музей, където групите ще се запознаят с уникалната находка на гробница, свързана с името на съпругата на древен тракийски велможа с надпис „Гонимаседзе – жената на Севт“.

Турът предвижда още и запознаване с традициите на винопроизводството в избата на село Осмар, кукерско шествие в село Веселиново и представяне на погребалните традиции на траките в село Ивански. В последният ден гостите ще посетят държавния конезавод „Кабиюк“.

В случай, че предложението на Община Шумен бъде избрано ще последва състезание с проектите на още 17 страни от Европейския съюз за изключителната туристическа дестинация на 2008 г. „Предложеният от нас туристически продукт обхваща един четиридневен тур, представящ култа към нимфите, виното и коня“, поясни днес старши експертът по европейска интеграция в Община Шумен Добромира Янкова.

Написано в История и култура | Няма коментари »

Напишете коментар