СПА хотелите са хит във време на криза

ноември 29th, 2009 от Ганчев

спа хотелиНапук на кризата търсенето на СПА хотели в България отчита ръст от около 6% в периода май – септември спрямо 2008 г. Това отчитат от българския съюз по балнеология и СПА, според които обаче има намаление на приходите в сектора с 10-15% заради спада на посетителите на други обекти за настаняване.

През лятото като най-търсен се откроява СПА курорта Велинград, който регистрира ръст от близо 180% спрямо същия период на предходната година. Основна причина за ръста играе успешната рекламна кампания на община Велинград, както и това, че градът беше обявен за СПА столица на Балканите. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 2 Коментари »

До 5000 лв. глоба за некатегоризиран обект в София

ноември 20th, 2009 от Ганчев

категоризация на обектиС цел подобряване качеството на туристическото обслужване в София, от началото на декември над 1000 туристически обекта в столицата ще бъдат проверени от представители на СДВР, Столична община и Комисията за защита на потребителите. Това бе съобщено от директора на общинското предприятие „Туристическо обслужване“ Стоян Лазаров пред БТА на семинар, организиран от районните дирекции по търговия в София.

Стоян Лазаров съобщи, че глобите при предстоящите проверки за некатегоризирани обекти ще бъдат налагани от Комисията за защита на потребителите и максималният им размер е 5000 лв. По време на срещата бяха обсъдени и мерките, които да доведат до категоризирането на всичките 1053 обекта в столицата. Според участниците задължително трябва да се предприемат промени в нормативните документи и заявленията, които се подават за категоризиране на обекта. Прочети повече »

Написано в Регулации и закони | 1 Коментар »

Хотели в Космоса – скоро реалност

ноември 9th, 2009 от Ганчев

хотел в космосаУникален проект на стойност над 3 млрд. долара за построяването на космически хотел е на път да се осъществи в следващите две години. Хотелът е по проект на архитектите от испанската фирма Galactic Suite Ltd, базирана в Барселона. Той ще посреща туристи и ще предлага условия за бизнес срещи, като цената на тридневен престой в хотела ще бъде от порядъка на 3 млн. долара. В тази сума организаторите на подобно пътешествие включват и осемседмично тренировъчно обучение на тропически остров.

Въпреки че потенциалните туристи ще трябва дълбоко да се бръкнат за подобно изживяване, техният брой никак не е малък. До момента интерес са проявили повече от 200 души, а резервации са направили 43ма. По време на своя пресой в космическия хотел, гостите ще пътуват около света на всеки 80 минути и ще наблюдават 15 пъти изгрева на слънцето. Подобно на спайдърмен, те ще могат да пълзят из помещенията прилепвайки към стените, като за целта ще носят костюми от велкро. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »