Туристите у нас харчат по около 450 евро

септември 27th, 2010 от dilyana

на плажЗа последното десетилетие  средно всеки един турист прекарал почивката си  в България харчи по около 450 евро. Това съобщи за радио Фокус – Варна Марин Нешков, който е председател на  Варненската туристическа камара. Той коментира, че тази година за жалост са забелязани количествени, а не качествени показатели.

От голямо значение е какъв приход оставя чужденецът решил да дойде за няколко дни в страната ни  или колко е приходът от една нощувка. Това е основният показател чрез който  да разберем дали има наистина развитие на родния туризъм или пък не. В този ред на мисли можем да заключим, че за 3 – 4 години има повишение само с 30 – 40 евро, което е просто жалко. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Капри и Женева с най-скъпите нощувки в света

септември 19th, 2010 от dilyana

ЖеневаСпоред направеното наскоро  изследване туристическите дестинации с най-скъпи хотелски нощувки на планетата са Капри, Женева и американският град Ню Йорк, съобщи БТА. Това проучване е осъществено в световен мащаб и от него разбираме, че цената на хотелска стая на вечер се е покачила за първи път от три години насам. Това започна след като и световната икономика лека по-лека започва да излиза от бездната, в която се намираше доскоро и с уверена крачка върви нагоре.

От посочените цени на хотелите в сайта на Hotels.bg става ясно, че има напредък и се проявяват наченки за възстановяване на пазара, макар че стойностите на хотелските стаи продължават да са с ниски равнища отчетени и през последните няколко  години. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Задава се Нощта на музеите в Пловдив

септември 12th, 2010 от dilyana

нощта на музеитеНа 24 и 25 септември предстои да бъде открита Нощта на музеите и галериите в град Пловдив.  За началото на празника са планирани над 30 различни събития включващи изложби, концерти, представления на български и чуждестранни артисти, които ще се проведат в седем музея и 18 галерии.

В програмата на 25 септември ще участват няколко  арт пространства. Тютюневият склад, който се намира на улица „Иван Вазов” през тези важни дни ще играе ролята на сцена на изкуствата на общо 1000 кв.м. площ.

В дните от 23 до 26 септември там ще бъде отворен Living museum направен по проект на Васил Тучков и Feelme Crew, който ще покаже на посетителите си много интересни неща от духа и културата на различни градове у нас.

Ще бъде прожектиран и филм за Димитър Кавра, известен като първият професионален фотограф в страната ни, работил в Пловдив от 1860 до 1897 година. Това ще се случи през втория ден от специалната нощ.

В Академията за музикално и изобразително изкуство ще имате възможността да слушате на живо изпълнения на млади музиканти  и  да разгледате интересна изложба на учащи във висшето училище. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Най-страшните бездни в света

септември 7th, 2010 от dilyana

Малко  по-надолу ще ви запозная с най-страшните и огромни дупки в света. За да разберете повече просто прочетете следните редове…..

Дупката „Белиз”

Една от най-големите дупки в света е Белиз, която е обагрена в синьо. Дълбочината й е около 125 метра и е широка приблизително 300 метра. В миналото тя е била огромна варовикова пещера, която е залята от море.

Дупката „Белиз” Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 3 Коментари »

Места превърнати от рай в пустиня

септември 2nd, 2010 от dilyana

С всяка изминала минута човешкото население се увеличава значително, затова и вече почти не са останали кътчета  по Земята, които да не са населени и  да не са пострадали от  въздействието на  хората  върху тях. Както и от негативното им влияние  върху околната средата  причинено от главоломното  развитие  на индустрията и новите технологии. За някои места  последиците са фатални и необратими  и всичко това заради човешкото безхаберие и глупост.

Река Цитарум, Индонезия

Никой не би предположил, че това място  всъщност е река, тъй като прилича по-скоро на огромно сметище. Водите й са замърсени с химикали и пълни с всякакви видове отпадъци и не е никак странно, че на дъното й плува само мъртва риба. Някога тя е била чиста, докато не са издигнати множество фабрики около крайбрежието и те не започнали да изхвърлят боклуците си в нея. Днес местните жители все още я използват за пиене, напояване, къпане и готвене, макар че тя застрашава живота им.

Река Цитарум Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »