Българите пътуват повече към Турция

октомври 30th, 2010 от dilyana

ракаПътуванията на нашенците извън страната ни през септември 2010 година са към 355 хил., или иначе казано с 21.4% по-малко в съпоставка със същия период на миналата година. Повишаване на пътуванията са отчетени само към Турция с около 7.4%, показа отчета на НСИ за месеца.

В същото време спадат излизанията към всички останали наблюдавани държави. Най-много са намалели пътуванията към Словакия – с 55.6%, Япония – с 55.6%, Швейцария, Португалия, Израел, Испания и т.н.

От общия брой пътувания на българите в чужбина най-много са тези, които са били по повод  гостуване на близък или роднина – 36.4%. После се нареждат пътуванията поради служебни ангажименти и бизнес дела, следвани от тези с цел почивка и екскурзия. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Хърватия е особено предпочитана от британците

октомври 28th, 2010 от dilyana

ХърватияСпоред лондонския вестник „Гардиън” челните позиции за най-любими туристически дестинации в Европа са  оглавени от Австрия, Швейцария, Швеция и Хърватия, предаде хърватската агенция Хина. Англичаните предпочитат Хърватия даже пред очарователната и опияняваща Италия, която се нареди на 5 – то място в тази класация. В началото на следващия месец най-известните хърватски туристически компании ще организират в британската столица Лондон промоция в рамките на Световната туристическа борса, която е най-добрата борса в света в сферата на туризма. Според  данни направени за периода от януари до септември 2010 година повече от 236 000 британци са отишли на почивка в Хърватия и така се отчита 5 – процентно увеличение на посещенията в сравнение със същия период на миналата година. Регистрираните нощувки на английските граждани пък са 1,2 милиона или иначе казано с 6% повече от 2009 година. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Най-налудничавите музеи на земята – част 2

октомври 24th, 2010 от dilyana

Обикновено сме свикнали да възприемаме музеите като културни и образователни места, където са изложени експонати свързани с историята, науката и изкуството. Но ето, че по света има и доста необичайни музеи, за които дори и не сме предполагали, че може изобщо да съществуват.

Музей на вещерството

Основан е през 1951 година в Корнуъл, Англия. В него са изложени множество експонати за всичко свързано с вещерството – книги за магии, древна информация относно вещиците, предания и легенди, уникални истории, билки и отвари и т.н.

Музей на вещерството Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Най-налудничавите музеи на земята – част 1

октомври 23rd, 2010 от dilyana

Обикновено сме свикнали да възприемаме музеите като културни и образователни места, където са изложени експонати свързани с историята, науката и изкуството. Но ето, че по света има и доста необичайни музеи, за които дори и не сме предполагали, че може изобщо да съществуват.

Музей  на тоалетната

Той се намира в Делхи, Индия и е основан от международната социална организация Sulabg International. В него са събрани всякакви предмети  свързани с историята на тоалетната. Някои от тях датират дори отпреди 2500 г.пр.Хр. Музеят освен, че се опитва да ни даде повече знания и да ни разкрие нови и интересни факти за начина, по който са създадени тоалетните и как те са се развивали с времето,  има и  за цел да „пропагандира” хигиената като задължителна част от нашето ежедневие.

Музей  на тоалетната Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Подготвя се кампания за насърчаване на туризма у нас

октомври 22nd, 2010 от dilyana

на плажСпоред направено  изследване за вътрешното потребление на туристическите услуги  у нас се оказа, че 1,2 милиона българи са прекарали почивката си в родината ни за периода от септември 2009 до август 2010 година.

Този резултат бе съобщен днес от заместник – министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов при публичното оповестяване на проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”.

Този проект е важна част от кампанията поета от МИЕТ в помощ на националния маркетинг на нашенския туристически продукт. Той се финансира по ОП „Регионално развитие” и възлиза на 5.4 млн. лева. С кампанията се цели да се стимулират  българските граждани  да избират  страната ни като главно място за почивка и екскурзии. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

От booking.com лъжат с цените на резервациите

октомври 19th, 2010 от dilyana

онлайн резервацииНаскоро стана ясно, че световноизвестната Интернет страница www.booking.com мами своите клиенти. Ще се запитате защо? Отговорът е, защото крайните цени на хотелските резервации, които се обявяват в сайта и каквито се оказват, че са в действителност в хотелите, значително се разминават. Това алармираха от Комисията за защита на потребителите.

Регулаторът дава съвет на българските туристи да нямат доверие на онлайн агенцията, ако желаят да си резервират хотел в Сащ.

В обявените цени в Booking не са сметнати всички такси, които клиентът, трябва да заплати. По този начин той  си мисли, че цените са по-ниски от действителните. Обезпокояващият  сигнал е постъпил в КЗП по европейската система за сътрудничество за защита на потребителите CPC ( Consumer protection cooperation). Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »

« Предишни теми