Пампорово – чудесно място за зимната ви ваканция

декември 30th, 2010 от dilyana

ПампоровоПампорово е един от най-известните и прочути български курорти. Разположен е в красивата планина Родопи и се издига на около  1650 метра надморска височина. Намира се в подножието на връх Снежанка и отстои на близо 260 км. от София и 15 км. от Смолян. В близост до него се простира и китното градче Чепеларе, където също има чудесни условия за практикуване на туризъм целогодишно.

Пампорово е най-слънчевият планински курорт у нас. Тук слънчевите дни през зимата за повече от  100 и в комбинация с благоприятния си климат, отлично поддържаните ски писти, реномираните хотели и прекрасна природа, Пампорово е предпочитано място за изкарването на една незабравима ски почивка. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Най-древните градове в света – 2

декември 27th, 2010 от dilyana

древни градовеДревните градове от дълги години насам са обект на множество  научни изследвания и засилен интерес от страна на историци и археолози. Според последните проучвания най-старите градове се намират в Близкия Изток, а пък в Европа те са на Балканския полуостров. Преди време британският вестник „Дейли телеграф” публикува класация именно на тези селища, в която влиза дори българският Пловдив. В класацията участие вземат единствено градове, които са непрекъснато населявани и никога не са били изоставяни от своите жители и до днес продължават да съществуват без прекъсване.

6. Газиантеп, Турция

Разположен е в южната част на Турция и е шестият по-големина град в страната. Той датира още от 3650 г.пр.Хр. и може да се похвали с наистина дълго и завидно минало. Днес в него могат да се наблюдават доста интересни забележителности, свързани с историята му, които не спират да ни напомнят за величието му.

Газиантеп, Турция Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Най-древните градове в света – част 1

декември 23rd, 2010 от dilyana

древен градДревните градове от дълги години насам са обект на множество  научни изследвания и засилен интерес от страна на историци и археолози. Според последните проучвания най-старите градове се намират в Близкия Изток, а пък в Европа те са на Балканския полуостров.

Преди време британският вестник „Дейли телеграф” публикува класация именно на тези селища, в която влиза дори българският Пловдив. В класацията участие вземат единствено градове, които са непрекъснато населявани и никога не са били изоставяни от своите жители и до днес продължават да съществуват без прекъсване. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »

България става все по-търсена ски дестинация в Европа

декември 21st, 2010 от dilyana

ски туризъмСпоред класацията на търсачката Yahoo, България влиза в Топ 5 на най-добрите зимни дестинации за този сезон и заема петата позиция. За никого не е тайна, че страната ни се превърна  в търсена ски дестинация, особено след като станахме част от Европейския съюз през 2007 година. От Yahoo коментират, че родината ни е най-посещавана през горещите месеци и лятото осигурява около 70% от общите приходи по туризъм, докато зимният туризъм ни  припечелва  едва  10% от  приходите. Поради тази причина от търсачката съветват хората  да идват по често на почивка в България и така тя да стане известна като любимо място за практикуване на ски сред по-голям брой туристи от различните краища на стария континент. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Увеличават се мерките за сигурност на чужденците у нас

декември 15th, 2010 от dilyana

зимен сезонЗначително се е  подобрила ефективността от  мерките за  сигурност на чуждестранните туристи в България през  последните две години. Такова е мнението на министъра  на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след проведената  среща в Министерството на вътрешните работи, която се е осъществи по повод сигурността на чужденците у нас през новия зимен сезон, съобщиха от МИЕТ.

Срещата  е била организирана от МВР по инициатива на посолствата на Великобритания и Ирландия. В нея участие са взели освен тези две държави, така и Швейцария, Норвегия, представители на 20 посолства на страни от ЕС и представители на местната власт в планинските  курорти в България. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Ски курортите готови за новия зимен сезон

декември 13th, 2010 от dilyana

Ски курортиБългарските туристически агенции коментираха, че този зимен сезон се очаква 3% повишение на посещенията на нашенци и чужденци в планинските курорти. Някои от туроператорите дори се надяват на 10% скок на зимния туризъм, като поне половината от този ръст ще бъде генериран от родния пазар.

Според Иво Маринов, зам. министър на икономиката, енергетиката и туризма премахването на визите за македонци, сърби и албанци ще спомогне за подобряването положението на туризма през студените месеци.

По въпроса за презастрояването на нашите планински курорти, Маринов коментира,  че там са издигнати множество незаконни обекти, които освен това затрудняват движението и загрозяват обстановката в  курортните селища. Той отбеляза, че и цените на почивките у нас са съобразени със световните тенденции. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

« Предишни теми