Дванадесетте апостола – уникални скални чудеса

февруари 26th, 2011 от dilyana

скални чудесаМечтаете ли да отидете на далечно и загадъчно място, което да ви вдъхнови и омагьоса? Което да ви очарова с тайнствеността си и покори с красотата си? Австралия е  дестинация, която може да ви даде всичко това.

Едно от най-изумителните природни творения в страната, в близост до град Мелбърн се нарича Дванадесетте апостола и представлява група скални образувания, които се издигат насред океана, в непосредствена близост до брега. Феномените са част от Националния парк Порт Кемпбъл, разположен в щата Вирджиния. Внушителният и прекрасен вид на тези огромни скални чудеса, е причина за тяхната широка извесност и популярност сред чуждестранните туристи. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

България ще бъде разделена на туристически райони

февруари 24th, 2011 от dilyana

туристически райониПроектозаконът за туризма предвижда изготвянето на нова структура, която ще има основни функции  да разработва, изпълнява и отчита годишната програма за туристическата реклама, в това число и националната маркетингова стратегия на страната.

Под  юрисдикцията на тази структура ще влиза и организирането на участията на България на международни туристически изложения и международни панаири. Основните си доходи организацията ще получава от националния бюджет, 10% от туристическия данък, процент от глоби, имуществени санкции и т.н. Прочети повече »

Написано в Регулации и закони | 1 Коментар »

Плажът в Патая е застрашен от изчезване

февруари 22nd, 2011 от dilyana

Плажът в ПатаяПатая е прословут и доста посещаван курортен град в Тайланд. Той се намира в източната част на страната и ежегодно тук пристигат огромен брой чуждестранни туристи. Дотук всичко е добре, но сериозна  беда грози прочутата плажна ивица на Патая. Заради непрекъснатата човешка дейност и природни катаклизми, плажът може да изчезне.

Може би и да ви звучи странно, но тази новина доста безпокои местните власти, хотелиери и жители на града. Макар че Патая е всичко онова, за което може да мечтаем – слънце, красиво море, динамичен нощен живот, елитни хотели, атракции и забавления, най-романтичната й  и привлекателна страна – просторният  бряг, покрит с фин и златист пясък, е на път да бъде унищожена, най-вече заради човешката алчност и немарливост към околната среда. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Най-известните забележителности в Истанбул

февруари 20th, 2011 от dilyana

Истанбул, ТурцияИстанбул, гордият наследник на великия Константинипол, а  днес един от най-значимите градове в  Турция, е побрал в себе си толкова много красота и блясък, че е трудно да му бъде устоено. Той е град, където се преплитат различни култури и традиции и се свързват двата континента – Европа и Азия.

А сега ще ви запознаем с най-известните му забележителности.

1. Един от най-ярките символи на град Истанбул е църквата „Св.София”. В началото на своето изграждане, храмът е представлявал православна базилика, но впоследствие е устроен в джамия, а в наши дни представлява великолепен музей. Зданието е изградено през 532 – 537 години от император Юстиниан и е брилянтен шедьовър на древната византийска архитектура. На външен вид е изключително красиво и богато декорирано с изящни орнаменти, мозайки и форми. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Най-известните забележителности в Атина

февруари 16th, 2011 от dilyana

АтинаАтина е един прекрасен, великолепен и уникален град, който притежава дълго минало и завидно богата история. Древната гръцка столица, издигната върху митове и легенди, разкази за всемогъщи  богове и велики оратори, аристократизъм и изтънченост, днес има способността да ни покори с великолепната си архитектура, удивителна атмосфера, гостоприемството на местните и уютни хотелчета.

Сега ще ви запознаем с най-известните забележителности в античния град.

Акропола

Свещеният скалист хълм на Акропола се извисява на 150 метра надморска височина. В Гърция има множество запазени акрополи, но този заема централно място в нейната  история. Той е бил почитано светилище със забележителни храмове и пищни олтари, в него се е съхранявала държавната хазна, имало е и огромна библиотека. Най–голямата постройка тук е Партенонът – храмът на богинята  Атина. От лявата страна е изграден по-малък йонийски храм, носещ името Ерехтейон – храмът на Атина Полиас, Посейдон, Хефест и  херосите Бутес и Кекропс. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

България на туристическите изложения в Чехия и Турция

февруари 14th, 2011 от dilyana

ПрагаНа 11.02 стартира туристическото изложение в Прага, Чехия, в което участие ще вземе и нашата страна. На щанд от обща площ 80 кв.м. българските туристически продукти ще бъдат презентирани от Софийска община, Бургас, Несебър и Министерсвото на икономиката, енергетиката и туризма.

Това изложение в чешката столица е едно от най-важните и значими в цяла Европа и ще продължи до неделя. То е 20 – то подред и се организира съвместно със Словакия, съобщиха от БНР. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми