Силен летен сезон през 2011

март 30th, 2011 от dilyana

летен сезон 2011 По всичко личи, че този летен сезон ще бъде наистина благоприятен за България. Според общото мнение на специалистите в областта ще се отбележи значителен ръст на посещенията на туристи от чужбина по нашенското Черноморие.

Това заяви пред радио Фокус Варна доц. Марин Нешков, който е председател на Варненската туристическа камара. Той твърди, че със сигурност този горещ сезон, ще бъде доста по-добър от предишния. Същото мнение изказва и Димитър Димитров, председател на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите – регион Североизточна България.

Ранните  записвания за хотелски резервации дават сведения, че предстои едно доходоносно лято. Естествено, освен чужденци по морето ще има и много българи, които също ще допринесат до голяма степен за печалбите от тазгодишния сезон. Прочети повече »

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Тракийската гробница край село Татул

март 27th, 2011 от dilyana

Тракийската гробница край село Татул Татул е китно и очарователно селце, разположено в Южна България в просторната планина Родопи. Намира  се в община Момчилград, област Кърджали.

Това, с което е известно селището е тракийската гробница, намираща се само на километър от него. Гробницата сама по себе си представлява едно уникално място, която не бива да пропускате да разгледате. Забележителността е открита в района на крепостта, която се шири на по-малко от половин километър от селцето.

Античното Орфеево светилище е създадено още през 12 век пр.н.е. То се простира  в огромна скала във формата на пирамида, в която пък са издълбани две гробници. В тях са открити саркофази, жертвеници, улеи, стъпала, както и ниша, която служела за поставяне на обредна плоча. Единият гроб е разположен на  върха на скалата, а пък другият – изсечен от южната й страна, където се намира нишата с полукуполна форма. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Барселона – перлата на Каталуния

март 25th, 2011 от dilyana

БарселонаБарселона е едно великолепно място –  всичко което някога сте искали и където мечтите се превръщат в реалност. Няма друг такъв град като Барселона, недостижим със своята легендарна архитектура, летни фиести, обширна плажна ивица,купони до зори и дълго и интересно минало.

Барселона е разположена в Североизточна Испания и е столица на автономната област Каталуния. Жителите й наброяват повече от 1.6 млн.души и така се нарежда на второ място по-големина в страната. В близост до нея се намира прочутата курортна зона Коста дел Сол в слънчевата област Андалусия –  така предпочитано място от множество туристи за отдих и почивка. Барселона заема  североизточния бряг на Иберийския полуостров, а крайбрежието й  се къпе от водите на Средиземно море. Допълнителен чар и уникалност на града му придават множеството хълмове от които е заобиколен и формирали се  като отделни квартали. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Повече руснаци ще идват в България

март 22nd, 2011 от dilyana

руснаци в БългарияТази година експерти и агенти  от туроператорските фирми са на мнение, че ще има значителен ръст на граждани от Русия и бившия СССР. Покачване на  броя туристи от тези страни ще бъде с около 10 %  повече в сравнение с лятото на 2010 година. Миналата година имаше рекорд от 32 % на посещенията на руснаци, а специалистите са още по-обнадеждени за този летен сезон, като са сигурни, че ще бъде също така силен за посетители от Русия. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Скалните гробници Мира в Турция

март 20th, 2011 от dilyana

гробници МираСкалните гробници Мира се намират в Югозападна Турция и са една от най-впечатляващите исторически забележителности, които могат да се наблюдават в тази част на страната. Отстоят на около 25 км. от град Финикия, в провинция Анталия и са известни още под името Демре или Кале. Те са част от красив парк, покрит с гъста растителност и свеж въздух.

Гробниците датират още от 4 – 3 век пр.н.е., когато по тези земи е съществувало Ликийското царство. Те са изсечени в огромна и внушителна скала и са уникални по своято археологическа  стойност. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Мадарският конник – един от символите на България

март 17th, 2011 от dilyana

Мадарският конник
Мадарският конник

Едва ли има някой от вас,  който да не е чувал за Мадарския конник – един от най-изконните символи на българската история и народ. Този уникален паметник е разположен в Североизточна България, в непосредствена близост до село Мадара, на около 20 км. от Шумен.

Мадарският конник представлява берелеф, изсечен във висока отвесна скала. Внушителната фигура се намира на цели 23 метра от основата на скалата. Неговата символика се определя като триумфиращ владетел – знак за мощта на Първото българско царство.

Това, което е изобразено на берелефа е конник в ход надясно, летящ орел над него в хералдична поза, куче, което вярно го следва и лъв, пронизан от копието на конника. Специалитите смятат, че този исторически паметник е правен през 8 век, като някои твърдят, че това дори е хан Тервел, управлявал  страната ни от 701 до 718 година. Прочети повече »

Написано в История и култура | Няма коментари »

« Предишни теми