Заливът Панг Нга – екзотика и романтика

май 29th, 2011 от dilyana

Заливът Панг НгаЗаливът Панг Нга е едно спиращо дъха място, по-красиво дори и от рая. То сякаш не е част от нашия свят, защото всичко в него изглежда прекалено красиво и нереално, за да повярваме, че може да съществува подобно кътче на земята. Трудно е да се повярва, че подобна красота се крие в Тайланд, в югозападната част на Адаманско море, но истината е, че това е неоспорим факт. Да, това приказно кътче не е мираж, нито пък привидение, то е там, съвсем истинско и земно!

Крайбрежието на Панг Нга се шири на 400 км. по бреговете на Адаманско море, между остров Пукет и Малайзийския полуостров в южната част на Тайланд. През  1981 година голяма част от залива влиза в защитената територия на националния парк Ao Phang Nga , за да се запази огромното природно богатство на местността. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Очертава се силен летен сезон

май 28th, 2011 от dilyana

летен сезонСпоред очакванията летният сезон у нас ще стартира доста добре. В началото на месец юни в България ще пристигнат организирани летни туристи от Русия, скандинавските страни и Централна Европа. Засега се очертава един силен горещ сезон, който ще допринесе много за развитието на туризма в страната ни.

В момента по родното Черноморие летуват главно туристи от Германия и Англия. Те са дошли в България за повече от 7 дни. Чуждестранните посетители, които пристигат у нас, за да почиват по морето, кацат в основни линии на летище София. Това са около 3.2 млн. души на година. По летищата в Бургас и Варна пристигат средно 2.8 млн. туристи. Прочети повече »

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Изчезналият град Помпей

май 28th, 2011 от dilyana

Помпей Помпей е древен римски град, разположен в италианския регион Кампания в Неаполския залив, Италия. Той отстои на 22 км. от град Неапол и представлява най-големият и добре запазен античен град в целия свят. Градът е основан в подножието на вулкана Везувий и през 1 в.пр.н.е. става част от Римската империя. През 79 г. обаче при изригването на вулкана, целият град и неговите обитатели са залети от врящата лава и са погребани под тонове слой вулканична пепел. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Нестандартни места за посещения

май 25th, 2011 от dilyana

нестандартно място за посещениеЕдна от най-известните и напоследък доста модерни туристически дестинации в цял свят е подводният музей в Канкун. Той е поредното доказателство, че хората започват да измислят все по-необичайни и нестандартни атракции, за да привлекат интереса на чужденците. Посетителите, които вече са се нагледали на антични руини и средновековни крепости и жадуват за нещо различно и нестандартно, винаги могат да се разнообразят с някои от креативните и футуристични достижения на съвременния свят. Ако музеят в Канкун не е достатъчно задоволителен, винаги могат да хванат първия удобен полет и да отпътуват за Обединените арабски емирства. Обикновено в страната,  Дубай привлича световното внимание със своите амбициозни проекти, но този път Абу Даби за кратко го отмести от погледа на общественото внимание със своя Главен портал, който представлява най-наклонената кула на планетата и  се издига на 35 етажа. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Басарбовски скален манастир

май 24th, 2011 от dilyana

Басарбовски скален манастирВ живописната местност на река Русенски Лом, сред високи скали и гористи поля е разположена една от най-изконните пазители на българската вяра, а именно Басарбовската скална обител. Освен, че е изградена в самите скали, тя е и уникална с това, че е единственият действащ скален манастир в България.

Това българско светило на християнската религия се намира на 10 км. от град Русе и през 1978 година, заради високата си културна и историческа стойност, е обявено за археологически паметник.

Писмените източници свидетелстват, че манастирът е основан през 15 век. Тази ценна информация черпим от старите османски данъчни регистри. В един от тях се намира опис на землено владение, чийто притежател е влашкия войвода Иванко  Басараб, който от своя страна бил близък роднина на цар Иван Александър. Именно в този регистър за първи път обителта е спомената  като „манастир Бесараба“. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Мистерията Атлантида

май 20th, 2011 от dilyana

АтлантидаАтлантида – земя на мистерии и загадки. Един изчезнал свят, чийто останки и до днес продължаваме безуспешно да търсим. Легендарният континент, който с годините е разпалвал фантазията и въображението на хората в опитите да открият истината за него, сякаш просто се е изпарил, без да остави никакви следи  след себе си. Мнимите доказателства за съществувалата някога на него цивилизация и заличаването на цяла една култура от лицето на земята, е трудно да не вълнува умовете на учени, специалисти и любители. Как точно е изчезнал, каква е била причината да изчезне, къде се е намирал – толкова много въпроси търсят и до сега своите отговори. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми