Рио де Жанейро – завладяващ и неповторим

август 30th, 2011 от dilyana

Рио де ЖанейроРио де Жанейро – името му звучи точно толкова екзотично, колкото в действителност е и самият град, разположен по атлантическото крайбрежие на Бразилия. Той  е световноизвестен с горещите салса ритми и професионалните футболни  тимове.

Като една от най-нажежените точки в Рио де Жанейро се слави плажът Копакабана, а символът на този  магнетичен град е хълмът Корковадо, на който се извисява внушителната статуя на Иисус Христос.

Градът има агломерация от около 12 млн. души и е едно от най-живописните места в света. Местните жители са дружелюбни и усмихнати и обичат да се забавляват и танцуват. За тях танцът е начин на живот и по този начин изразяват своите положителни и отрицателни чувства. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | 1 Коментар »

Проблеми с пречиствателните станции по морето

август 27th, 2011 от dilyana

пречиствателни станцииНяколко са проблемните зони с пречиствателните станции по Южното Черноморие. Те се намират в Созопол, Слънчев бряг и Равда. Това заяви в Бургас министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитиранa  от радио „Фокус“.

Главният проблем, който възпира вземането на по-адекватни мерки е, че липсва точна информация за броя на леглата в тези летни курорти. Данните са били поискани още преди няколко месеца от министерството, заради изготвянето на проекти по оперативна програма „Околна среда“, но все още няма никакъв резултат.

Докато не бъде ясен точният брой на леглата по тези места, държавата няма да отпусне нито стотинки за подобряването на пречиствателните станции, заяви Караджова. Според  нейното мнение,  в противен случай може да се стигне до преоразмеряване на пречиствателните станции, което в крайна сметка ще отнеме само излишни пари от държавата и европейските фондове. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Лхаса – сърцето на Тибет

август 25th, 2011 от dilyana

Лхаса, ТибетЛхаса е едно от най-възхитителните и въздействащи места в света. „Свещеният град“ или още „Градът на боговете“, е столица на автономната област Тибет, в  рамките на Китай. Величественият оазис на тибетската култура, традиции и вековна история се извисява на 3650 метра надморска височина, по труднодостъпните склонове на Хималаите. Именно поради този факт се слави като единственият град в света, разположен на толкова голяма надморска височина.

Лхаса е  град, изпълнен с много любов и изключителна духовност. Тук местните предано почитат и следват повелите на своята вяра, от стотици години насам. За древното тибетско културно и историческо наследство, напомня и неповторимият дворец Потала,  който е кацнал върху огромна скала и се извисява на цели 13 етажа. Палатът е главната атракция на столицата и я краси със своето присъствие от 17 – ти век насам. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | 1 Коментар »

Копенхаген – там, където приказките оживяват

август 22nd, 2011 от dilyana

КопенхагенКопенхаген – известен още и като родното място на Малката русалка, е прекрасен и вълнуващ град. Удивителната европейска столица, която е и главен град на Дания, ще ви разкрие най-вълнуващите черти от своята истинска същност и ще ви накара да се влюбите в нея. Там ще имате щастието да се насладите на невероятна култура, живописна архитектура, множество обекти с културно значение и пленяваща обстановка.

Старинният град е разположен на източния бряг на остров Шеланд и има повече от 10 – вековна история. В началото на своето създаване, е представлявал малко рибарско селище, което с годините достигнало внушителни размери и било осеяно с приказни готически сгради и барокови катедрали. Днес, интересното е, че самият Копенхаген се състои от няколко общини – Копенхаген, Драгор, Фредериксберг, Тернби и автономната община Християния , която има собствени закони. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Повече българите пътуват в чужбина

август 21st, 2011 от dilyana

почивка в чужбинаМакар че огромна част от българите са в трудно финансово положение, някои от нашенците не са се отказали от възможността да пътуват в чужбина. През първите шест месеца  на 2011 година повече от 500 хил.българи са заминали на почивка извън България, което е с около 50% повече, в сравнение със същия период  на миналата година.

Нараства броят и на туристите, които сами си организират екскурзиите, тъй като множество българи бяха измамени в последно време от нелоялни туроператори, които ги примамват с атрактивни оферти, а след това прибират парите и изчезват. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | 1 Коментар »

Манастирът в Баталя – пътуване назад във времето

август 16th, 2011 от dilyana

Една от най-впечатляващите и оригинални по своята архитектура катедрали в Португалия, е манастирът Санта Мария да Виктория. Този удивителен паметник на църковното и архитектурното изкуство, краси със своето присъствие град Баталя – място, тясно свързано с вековната история на страната. Градът се намира на 120 км. от столицата Лисабон, в областта Лейрия.

Основаването му започва в далечната 1385 година по заповед на крал Джон Първи, след тържественото обещание на владетеля, че ако спечели победа над кастилците, ще нареди да бъде съграден величествен манастир, в чест на тази победа. Така, с времето обителта се превръща в една от емблемите на Португалия. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми