Манарола – място, oт което ще ви секне дъха

ноември 29th, 2011 от dilyana

МанаролаКолкото и да ни е трудно да повярваме, все още има места по света, които са нереално красиви и с невероятен ландшафт. Това кътче  е далече от забързания ритъм и лудницата в големия град и се намира в собствен свят, изтъкан от хармония и баланс между природата и човека.

Това мъничко царство, наречено Манарола е разположено в областта Чинкуе Теппе в северозападна Италия и е едно от петте селища, които обединяват  тази област. То е изградено върху огромна скала, издигаща се  на самия бряг на морето и създава усещането, че това е един друг свят далече, далече от цивилизацията. Панорамната картина на Манарола определено трябва да се види на живо, защото е нещо, което с думи трудно би могло да се опише. По стръмните, отвесни скали са накацали пастелни къщи, но не с модерни и лъскави фасади, а имат автентичен вид, който е така характерен за старата италианска архитектура. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »

Любопитни факти, които може би не знаете за Англия

ноември 26th, 2011 от dilyana

Любопитни факти за АнглияАнглия е една от най-известните туристически дестинации в света. Нейното историческо богатство и модерни традиции са добре познати на всички континенти, но все още има неща, които, които не знаем за страната. Искате ли да научете нещо интересно и любопитно? Тогава продължете да четете надолу…

 Знаехте ли, че …..

  • В Англия се говорят над 300 различни езика.
    Общото население на Обединеното кралство е около 50 млн. души.

    • Лондон е най-големият град на стария континент. Населението му възлиза на 12 млн. души.

    Англичаните са нацията, която консумира най-голямо количество чай на планетата. Дори изпреварват японците в това отношение.

  • Близо 70% от британците имат собствени домове.
  • Всъщност прословутата часовникова кула се казва „Св.Стефан“, а Биг Бен е наименованието на часовниковата камбанария. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »

Някои от най-опасните вулкани в света

ноември 25th, 2011 от dilyana

Вулканите са величествена и могъща природна сила, пред която човешките същества изглеждат безпомощни и беззащитни. Тяхната мощ е толкова голяма, че може да се окаже пагубна за хората.

Сега ще ви запознаем с някои от най-страшните вулкани в света.

Вулканът Ясур, Вануату

най-опасните вулкани

Вулканът Ясур е все още действащ и е разположен на остров Тан, Вануату. Издига се на височина 361 метра и е един от малкото вулкани в света, до които човек може да достигне лесно. Гледката на бунтуваща се лава, на огъня, който излиза на повърхността и блясъка на огнените искри, правят вулкана  особено красив и впечатляващ. Но и в същото време вдъхва усещане на страхопочитание пред опустошителното му  сила. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Жените от племето падонг или как красотата изисква жертви

ноември 23rd, 2011 от dilyana

Жените от племето падонгКрасотата е едно много променливо  и обширно понятие, на което не може да се даде единно обяснение. Едно обаче е сигурно – за всички народи по света външната красота и физически здравото тяло са изключително важни качества и се отдава голяма значение на тях.

Различните народи винаги са имали различни разбирания за красотата. По какви критерии са оценявали красотата? Важно значение са изигравали фактори като местни традиции и специфики в културата.

Дългата шия винаги се е смятала за признак на женственост и изтънченост. Въпреки че в днешно време все по-малко се обръща внимание на нея, всеки мъж би сметнал една жена за красива, ако притежава изящна и приятно оформена шия. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Как да опаковате багажа преди пътуване?

ноември 22nd, 2011 от dilyana

багаж преди пътуванеКогато ни предстои пътуване по повод бизнес или почивка, приготвянето на багажа е едно от нещата, които могат да ни създадат проблеми. В стремежа си да вземем всичко, което ни е необходимо и да не забравим нещо, ние можем да прекалим и да не ни достигне място в куфара. Може би се питате как да се организирате така, че да не забравите нищо, да сте си взели достатъчно дрехи и в същото време да нямаме излишен багаж?

Ще ви предложим няколко начина, които ще ви помогнат да бъдете по-организирани и да приготвите всичко необходимо.

1. Ако пътувате за по-далечна дестинация и оставате повече време, колкото и да ви се иска няма как да вземете целия си гардероб. Направете правилен подбор на дрехите, козметиката и битовите предмети, които ще ви са най-необходими и без които не можете, без да се отпускате и да опаковате неща, които само ще заемат място в куфара. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

4 от най-добре пазените тайни коридори

ноември 19th, 2011 от dilyana

Мистерията около Свети Одил

Манастирът Свети Одил се извисява на 750 метра надморска височина,  на живописен хълм в планината Вож във Франция. Началото си монашеската обител бележи през 7 век, а през всичките тези столетия храмът събрал огромна колекция от ценни книги, ръкописи и писания, датиращи от ранното Средновековие. През 2003 година обаче книжата малко по-малко започнали да изчезват и никой  не можел да си обясни как точно се случва това, тъй като библиотеката била заключена за туристи и външни лица.

Монасите се обърнали за помощ към полицията. За да разгадаят тази мистерия, полицаите монтирали скрита камера, която наблюдавала  стаята с книгите. Оказало се, че крадецът бил учител, който по случайност се натъкнал на карта с таен тунел и от любопитство решил да разбере къде ще го отведе. В крайна сметка учителят бил арестуван, а в неговия дом били намерени близо 1000 книги, отмъкнати от обителта.

Свети Одил Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми