България – страхотна дестинация за каране на ски

декември 31st, 2011 от dilyana

ски в БългарияРелефът на България е един от най-разнообразните в  Европа. Противно на малката ни площ, у нас се срещат живописни долини, низини, равнини и планини. Природата е изваяла невероятни форми и образувания по нашите земи и е създала една уникална хармония, където по изкусен начин се  преплитат всичките й творения.

Най-големите планини в България са Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Странджа, като разбира се има и други по-малки планински масиви.  Благоприятният климат и разнообразният  терен, очарованието и красотата на тези места са предпоставка за развитието на туризъм в планините през цялата година. Туристи от всички краища на Европа посещават нашата страна и се любуват на прелестите, които срещат в родината ни. Обширни резервати, защитени местности, огромни национални паркове, водопади, чудни екопътеки, величествени върхове, интересни скални формирования, богата история и култура, интересни исторически и културни обекти, природни забележителности..можем  да изброяваме още дълго…,но това са само част от нещата, които България предлага като туристическа дестинация и е малка част от възможностите, които притежава за развитието на туризма у нас. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Минералните извори – едно безценно богатство

декември 29th, 2011 от dilyana

Спа Още в Древността хората са познавали невероятното въздействие на термалната вода върху човешкия организъм. Взима ли са си продължителни бани с лековита вода за здраве, красота и дълголетие. Спа процедурите са били едни от най-големите удоволствия за тях и поради тази причина през вековете спа индустрията не е спирала да се развива, като същевременно с времето се е изменяла и модернизирала.

Всеки един от нас знае какво представлява спа индустрията в наши дни – сигурен метод,  за да се почувстваме по-млади, отпочинали и спокойни. Не бива да забравяме, че освен за удоволствие, минералната вода се ползва и в редица оздравителни процедури и за лечение на различни заболявания.

Едно от най-безценното богатство на България е именно наличието на  минерални извори в страната ни. Нашата родина е сред  малкото държави  в Европа, която може да се похвали с такова голямо разнообразие на термални находища.   Съчетанието между благоприятен климат и кристално чисти минерални извори е предпоставка за успешното развитие на спа туризма у нас. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Някои от най-неподходящите места за живеене

декември 27th, 2011 от dilyana

Природата може да бъде изключително добронамерена към нас хората и да ни предоставя  уникални дарове и блага, но понякога тя може да има опустошително въздействие върху всички живи същества. Има моменти, когато събуждаме нейния гняв и тя ни показва колко сме нищожни и безпомощни пред силата й.

Сега ще ви запознаем с някои от най-страшните и неподходящите места за живеене на планетата, но все пак те се обитават  от хора.

Град Верхоянск, разположен в Сибир и част от република Якутия,  е една от най-студените точки на земята. Там температурите през зимата достигат до близо -50 градуса. Най-много температурите там са падали до цели -72 градуса. Въпреки всичко това не пречи на повече от 1300 души да обитават тамошните земи. Те се изхранват предимно с отглеждането на елени. Териториите се сковават от ледовете през зимните месеци, а местните използват замръзналите езера и реки като автомобилни пътища, тъй като нямат изградени такива. Идвайки тук, човек наистина има усещането, че се намира на другия край на света, а късите дни и дългите нощи допълнително допринасят за тягостното чувство.

В миналото градчето се е ползвало като място на заточение на хора, които са представлявали заплаха за политическа власт. Това е било по-лошо и от  затвор за тях, откъснати на множество километри от цивилизацията.

опасни места за живеене Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Спа – изкушение, на което трудно се устоява

декември 26th, 2011 от dilyana

Спа в БългарияПрактикуването на спа не е нещо, което е измислено от съвременния човек. Това блаженство води началото си още от древни времена и е било познато на траки и римляни. Римляните много обичали да се глезят с лековитата вода, да се къпят в големи бани и да се отдават на пълен релакс. Били известни с това, че обожавали да се грижат за себе си и да не се лишават от удоволствията в живота. За да могат да се наслаждават повече на изкушението наречено спа, те започнали да изграждат огромни градски бани, носещо наименованието терми. Именно с появата на термите се поставя и началото на създаването на спа курорти и развиването на тази индустрия.

Спа туризмът в България е  отрасъл, прочул ни в цяла Европа. България се слави като една от малкото страни на стария континент, с такова огромно разнообразие на химическия състав , температура и лечебни свойства на термалната вода.  Българските балнео дестинации се намират в изключително красиви райони с благоприятен климат, което в съчетание с вълшебните минерални извори и отлично изградени курортни бази, определят  интереса на българи и чужденци към спа комплекси като Велинград, Хисаря, Девин, Сандански, Сапарева баня, Кюстендил и др. Всички те се намират в живописни и спокойни местности, които позволяват на човек да изживее една пълноценна почивка. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

България изтъква пред англичаните възможностите за екотуризъм у нас

декември 23rd, 2011 от dilyana

екотуризъм в БългарияМИЕТ представи в Лондон какви условия   предлага България за екотуризъм и почивка сред природата. Презентацията бе изнесена пред английски журналисти в Българския културен институт в британската столица. Освен това присъстващите имаха възможността да опитат  традиционни български вина и да вкусят апетитни ястия.

Тази среща бе осъществена по проекта за разпространение на родния туризъм в Обединеното Кралство.

Александра Ланг, която е съветник по маркетинг в МИЕТ  на срещата заяви, че страната ни се характеризира с чудесни зимни курорти и красиви плажове. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Туризмът в Гърция излиза от кризата, в България също се наблюдава стабилизиране

декември 21st, 2011 от dilyana

Туризъм в ГърцияТази година  Гърция отчете увеличение на доходите си от туризъм с близо 11% в сравнение с 2010 г. За периода януари-септември приходите й възлизат на 7.6 млрд. евро. Според данните на Банката на Гърция,  това е значително подобрение на туристическия сектор в страната, което до голяма степен се дължи на размириците в Египет и Тунис, като туристическия поток от там се пренасочи към други туристически дестинации. А от кризата в Северна Африка доста спечелиха  България и Гърция.

През последните две години Гърция бе обхваната от дълбоко криза – не само заради световния финансов крах, но и заради многобройните стачки и протести в страната, предизвикани от мерките за икономии на правителството.

Туризмът в България също значително пострада  през последните няколко години, но  постепенно този сектор започна да се съвзема и да възвръща предишните си силни позиции. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

« Предишни теми