Възрожденското градче Карлово – чудесно място за отдих

януари 31st, 2012 от dilyana

КарловоГрад Карлово е от онези български градчета, които завинаги ще помнят смелите и величави подвизи на българите по време на Възраждането, когато се е зараждал националния дух и са започнали борбите за национално освобождение. Карлово е родно място на Васил Левски – едно от най-запомнящите се имена в българската история. Той  безрезервно е отдал живота си на една единствена кауза –  освобождението на своя народ и родина.

Карлово е разположен в Централна България, в просторните обятия на Стара планина. Той се намира в непосредствена близост до другото възрожденско селище Сопот.

Карлово освен велика история, има и прекрасна природа. Околностите са пълни с безброй места за дълги походи и разходки, обиколки сред девствени и непознати кътчета, пикници и разглеждане на скални чудеса и разкошни пейзажи.

Карлово е чудесно място за отдих и почивка. Атмосферата в градчето е тиха и спокойна и има достатъчно семейни къщи и малки хотели , където да се отседнете.

Забележителностите, които могат да се разгледат в селището, естествено са свързани предимно с името и личността на В.Левски. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Швеция с най-скъпи хотелски нощувки в Европа

януари 30th, 2012 от dilyana

ШвецияСпоред статистика на онлайн резервационната система hotel.info, най-скъпите хотели в Европа се намират в Швеция. За последните четири месеца средната цена на стая за една нощувка в тази страна е средно 134.22 евро. Следваща държава в списъка за най-скъпи нощувки е Дания, където стойността е 123.48 евро.

Докато цените на нощувките в Скандинавия са останали стабилни, туристите, които са посетили Англия и съответно са останали да нощуват там, е трябвало да платят повече в сравнение със същия период на миналата година. След 116,14 евро през четвъртото тримесечие на 2010 г. стаите са стрували през последното тримесечие 120 евро, тоест са поскъпнали с 3,37 %.

В тази класация влиза и Финландия, която се нарежда на пето място. Цената се е повишила с близо 3% и е станала съответно 116 евро. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Близо 80 млн. евро са похарчени за реставриране на културни паметници

януари 26th, 2012 от dilyana

БългарияПрез 2011 година са инвестирани приблизително 80 млн. евро за реставриране, модернизиране и обновяване на културни забележителности в България. Всичко това се прави с цел развитието на туризма в България и по-големия интерес към страната ни, като туристическа дестинация. Обновяването на културните паметници също така ще даде по-големи възможности на хотелиерите да предлагат по-качествен и атрактивен туристически продукт.

Дейността на МИЕТ е насочена към превръщането на страната ни в отправна точка за почивка и пътувания за българи и чужденци. В България има отлични условия за развитието на различни видове туризъм през цялата година и трябва правилно да се възползваме от даденостите на родината ни. България е страхотно място за практикуване на ски, спа и летен туризъм, селски и еко туризъм, играене на голф, екстремни изживявания и т.н. Целият потенциал, който притежава България, трябва да се развива и обогатява, а по този начин икономиката на страната може само да спечели.   Прочети повече »

Написано в История и култура | Няма коментари »

Китното селце Жеравна – място, което ще ви очарова

януари 25th, 2012 от dilyana

Жеравна Жеравна – тук човек сякаш се пренася в един различен и  вълшебен свят на старите български традиции и обичаи, на непоклатимия български дух и на красотата и романтиката на възрожденското време, когато народът се е пробуждал за нови подвизи и преживявал своя духовен разцвет. Тук сред свежото ухание на прохладния планински въздух, очарованието на природата, калдаръмените улички, каменни довари и симпатични постройки, ще останете очаровани и омагьосани от невероятната атмосфера.

Това малко селце се простира в обятията на Стара планина и се намира в община Котел. Жеравна е еднакво красива и възхитителна през всички сезони. Там времето сякаш е спряло – всички е тихо и спокойно и никой не бърза за никъде. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Елена – малък и вълшебен възрожденски град

януари 22nd, 2012 от dilyana

Град ЕленаКитният възрожденски град Елена се намира в Северна България, във Великотърновска област. Отстои на 38 км. от старопрестолния град Велико Търново, 230 км. от Варна и на 280 км. от София. Районът, в който се простира селището, е повече известен като Еленския Балкан.

Живописната и гориста местност, в която се е сгушило градчето, му придава нестихващ чар и красота. Накъдето и да се обърнете ще виждате тучни поляни, вековни гори и високи хълмове. Елена е красива през цялата година и през всички сезони. През пролетта и лятото природата разцъфва и се показва в целия си разкош, а през зимата всичко е покрито с бяла покривка и превръща местността в прекрасна зимна приказка.

Само този, който не е посетил Елена, не е останал възхитен от живописната й природа, дълга история и възрожденска архитектура. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Кортина д‘Ампецо – страхотно място за каране на ски в Италия

януари 20th, 2012 от dilyana

Кортина д‘АмпецоНадморска височина на пистите: от 2930 до 1050 м
Обща дължина на пистите: 150 км
Писти за начинаещи: 42
Писти за средно напреднали и напреднали: 19
Писти за експерти: 8
Максимална денивелация: 1880 м
Най-дълга писта: 11 км
Лифтове: 37

Кортина д‘Ампецо е страхотно място за каране на ски и изживяването на незабравима зимна почивка. Разположен в планините Доломити, това е един от най-старите планински курорти в света, като историята му започва през 1956 година, когато там се провеждат зимните олимпийски игри. След като това състезание се състои в града, популярността му нараства в пъти повече и славата му се разраства и в чужбина.Кортина д‘Ампецо

Кортина се намира на близо 40 км. от границата на Италия с Австрия. В близост е разположен и друг зимен курорт – Сан Вито ди Кадоре.

Кортина е вдъхновяващо място, което ще ви пренесе в един малък земен рай. Има изключително красива природа, а в съчетание с отлично изградената курортна база, там ще се чувствате прекрасно.

Пистите са разположени между 2930 и 1050 метра надморска височина. Голямата им надморска височина гарантира през целия зимен сезон добра снежна покривка. Общата дължина на пистите в курорта е 150 км. Ски трасетата са оборудвани с модерни съоръжения за по-голямото удоволствие на почиващите. Има  писти за напреднали и за начинаещи, а последните са подходящи и за деца. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

« Предишни теми