Фернандо де Нороня в Бразилия

февруари 29th, 2012 от dilyana

Фернандо де Нороня Тук ще ви запознаем с едно възхитително и романтично кътче, намиращо се далече от големите шумни градове и претъпкани улици. Тук сякаш всичко  е застинало, за да може да остане тази великолепна красота, вечна и непроменена от времето и хората.

Мястото за което говорим се нарича Фернандо де Нороня и представлява безлюден архипелаг, разположен на 354 км. от сушата. Намира се  между градовете Натал и Ресифе и е част от Бразилия. Архипелагът се състои от общо 21 отделни острова, като от тях само един е обитаван от хора. Той  има постоянно население от 3000 души и носи името Ила де Фернандо де Нороня.

Архипелагът  привлича като магнит почитателите на природните красоти. Водата около него е уникална за гмуркане , тъй като е изключително бистра и чиста и е дом на невероятни представители на подводния свят. В тюркоазените води живеят огромен брой тропически риби, делфини, морски звезди, акули и още много други.  Гмуркането във водите на Фернандо де Нороня представлява необикновено приключение, което малцина имат удоволствието и щастието да изживеят. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Пещера – малко и спокойно градче

февруари 28th, 2012 от dilyana

Пещера Пещера е възрожденски  град, който се намира в южната част на България, в близост до градовете Батак и Брацигово. Простира се в предпланината, на границата  с Горнотракийската низина и отстои на 42 км. от Пловдив и на 125 км. от София.

Археологическите проучвания сочат, че по тези земи следи от човешки живот има още от ерата на неолита. Други разкрития до които достигат учените им позволяват да твърдят, че през бронзовата епоха местните пещери Снежанка и Юбилейна са били използвани като убежище от хората. По-късно в района се заселва тракийското племе беси.

Съвременното си име градчето получава от множеството пещери, разположени в района.

Възраждането е период на разцвет и подем на строителството, занаятите и търговията в Пещера. Усилено се изграждат нови домове, църкви, чешми и мостове, които са дело на талантливите майстори от пещерската архитектурно – строителна школа. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Дяволското гърло – една от най-уникалните пещери в България

февруари 26th, 2012 от dilyana

Дяволското гърло
Дяволското гърло

Дяволското гърло е една от най-красивите и необикновени пещери на територията на България. Тя се е образувала преди милиони години, а през това време природата е сътворила това подземно царство, от което едновременно те побиват тръпки и се възхищаваш.

Дяволското гърло не прилича на повечето пещери у нас, тъй като в нея няма да видите огромно разнообразие на скални образувания, като сталагмити, сталактити и сталактони. Дяволското гърло представлява една огромна зала (наречена Бучащата зала), където се чува неспирния грохот на водата, течаща между скалите. Невероятна емоция предизвиква усещането на попаднеш на подобно място, което е сътворено изцяло по естествен начин, без човешка намеса. Маршрутът из вътрешността е осеян с тесни, хлъзгави и разположени плътно едни до други стълби. Най-красивата и запомнящата се част от пещерата се намира при нейния изход. Природното богатство на  Родопите се е разгърнало в цялото си очарование и прелест и ще ви омае с неподправеността на своя чар и магията на приказните пейзажи. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

В Ница се забрани пушенето на плажа

февруари 25th, 2012 от dilyana

Ница, ФранцияВластите в Ница забраниха  тютюнопушеното на градския плаж в световноизвестния френски курорт. Заповедта бе подписана от кмета на Ница Кристиан Естрози и представители на Националната лига на Франция за борба с рака. Наредбата ще влезе в сила още през това лято, а всеки, който я наруши, може да получи глоба в размер на 38 евро.

 Според председателят на лигата Жилбер Льоноар, тази практика не трябва да прекъсва, а напротив – на повече плажове е добре да се въведе такава забрана, за да не влияе това зле на човешкото здраве и да не се замърсява природата.
 Г-н Льоноар даде за пример решението на управата в Ню Йорк да не се пуши в Централния парк в американския град. Това решение е предизвикало широк отзвук в Северна Америка. Надеждата на председателят е плажовете без тютюнев дим да се увеличат. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Парите за туристическа реклама се увеличиха с повече от 100%

февруари 23rd, 2012 от dilyana

В съпоставка с 2009 г., през 2011 година парите, които са инвестирани за реклама на туризма у нас са нараснали с 121%. Това е забележителна цифра за толкова кратък период от време.

 Сумите отделени за туристическа реклама, които са дошли от държавния бюджет и оперативна програма „Регионално развитие“ са около 22 млн. лв., а през тази година се очаква парите да нараснат с повече от 4 млн. лв., коментира Трайчо Трайков на туристическото изложение „Ваканция и СПА експо“.

През този зимен сезон страната ни е била една от най-предпочитаните дестинации за практикуване на зимни спортове. В  Банско  вече започнаха стартовете  на Световната купа по ски, което значително ще увеличи потока от посетители към градчето. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

В чужбина се предлагат нощувки в иглу

февруари 22nd, 2012 от dilyana

Настаняване в иглуЗа желаещите, които искат да са по-близо до природата и им е интересно как живеят ескимосите в иглута, могат да  изживеят незабравими емоции в няколко европейски зимни  курорти, които предлагат настаняване в иглута. За да изкарате една нощ в такава ледена  стая ще трябва да заплатите между 99 и 299 долара. Заплащайки тази цена, клиентите могат свободно да ползват ресторант, бар и гореща вана.

 Нестандартното предложение за почивка запали интереса на доста ентусиасти, които обичат приключенията и новите предизвикателства. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

« Предишни теми