Мостар – приказка в Босна и Херцеговина

март 30th, 2012 от dilyana

Мостар Чували ли сте някога за Мостар? Може би повечето от вас не са, а това е град, намиращ се толкова близо до България.

Мостар е великолепен град, разпрострял се живописно на двата бряга на река Неретва, в не далечната страна Босна и Херцеговина. Най-известната му забележителност е Стари мост, който е под закрилата на ЮНЕСКО и се смята, че е изграден през 16 век.

Мостар има уникално местоположение, тъй като се простира в подножието на трите планини Вележа, Хума и Чабуле, които са част от планинската верига Динарите. Мостар отстои на около  60 км. от Адриатическо море, а в съчетание с природните си дадености е невероятно място за туризъм. Населението на града е приблизително 130 хил. души и се нарежда на пето място по големина в страната.Мостар

Районът, който заема Мостар,  е бил обитаван още през бронзовата и желязна епоха. За това говорят откритите предмети при археологически проучвания, които ясно свидетелстват за древния произход на селището. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Вземат се мерки за насърчаване на гръцкия туризъм

март 29th, 2012 от dilyana

ГърцияНяколко германски компании, които са загрижени за съдбата на туризма в Гърция, решиха да започнат кампания за насърчаване и подпомагане на гръцкия туризъм, който тежко пострада от икономическата и политическа криза, обхванала страната. Инициативата е оглавена под мотото “За истинските приятели е важно само доверието“.

Гърция е една от най-предпочитаните туристически дестинации от германците, затова и Германия е съпричастна към нелекото положение, в което изпадна Гърция преди 3 години. В същото време гръцкият министър на външните работи Ставрос Димас е наредил да бъде  значително облекчена процедурата по придобиване на виза за туристи от  държави, които не са членки на  Европейския съюз,като например Русия. Това е част от задачата, която си е поставило гръцкото правителство, за да засили интереса на чуждестранните туристи към страната преди разгара на туристическия сезон. Прочети повече »

Написано в Почивка в чужбина | Няма коментари »

Бизнес хотелите в страната страдат от липса на клиенти

март 27th, 2012 от dilyana

Значителна част от бизнес хотелите в София и в останалите такива хотели в страната, са отчели отрицателна тенденция в посещенията с цел бизнес пътуване от началото на тази година. Основните причини   се крият в неотшумяващата икономическа криза и спадане на бизнес активността. Друг повод за това може да се счита и усложнената пътна обстановка през зимата и затварянето на голяма част от пътната инфраструктура, заради обилния снеговалеж и големите преспи.

Обикновеният български турист от друга страна е бил изключително активен този зимен сезон. В зимните курорти българите са имали най-силно присъствие, а значителен успех тази зима отчете Банско, където се наблюдава 150 % увеличение на посещенията.

МИЕТ продължава да прави масова реклама на родните атракции, курорти и забележителности. Като туристическа дестинация нашата страна бе представена на международното туристическо изложение  INTOURMARKET в Москва, което се проведе от 17 до 20 март. На щанда са присъствали 12 неправителствени организации, туроператори и туристически агенции. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Кувейт – интересен и различен

март 25th, 2012 от dilyana

КувейтКувейт е далечна и загадъчна страна, земя на красиви оазиси и тюркоазено море. Разположена е в североизточната част на Арабския полуостров и се шири по просторните и живописни брегове на Персийския залив. Към териториите на страната се причисляват 9 острова в залива, а общото й население е 3.1 млн. жители.

Кувейт предоставя  атрактивни възможности за градски туризъм, а  380 км. брегова линия предлага отлични предпоставки за гмуркане и опознаване чудатостите на подводния свят.

Основните приходи в страната идват от добива и продажбата на нефт. В Кувейт не се развива селскостопанска дейност, тъй като  страната е  бедна на реки. Ако посетите Кувейт ще ви направи впечатление, че там почти липсва растителност. Тя се среща много рядко и главно в оазисите.

Благодарение на развития нефтодобив, Кувейт има висок жизнен стандарт и там няма бедни хора. Те печелят толкова добре от петрола, че милиардерите в страната не са нещо необичайно. Интересен е фактът, че Кувейт притежава 10% от световния запас за петрол. В такъв случай няма защо да се учудваме, че местните са много богати. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Бачковският манастир – изконна българска светиня

март 20th, 2012 от dilyana

Бачковски манастирБачковският манастир „Успение Богородично“ е втората по-големина обител в България, като се нарежда веднага след Рилският манастир. Красивият манастирски комплекс се намира в живописната долина на Чепеларската река, на 10 км. в южна посока от Асеновград. Над обителта величествено са надвиснали хълмовете на Родопите, което създава една впечатляваща и невероятна картина.

Смята се, че манастирът е основан от грузинеца Григорий Бакурияни, който бил на служба във византийската армия. Отначало храмът се развивал като център на грузинското монашество и там се зародила книжовна школа, известна под името Петрицонска, където монасите преписвали и превеждали различни книги.

В средата на 14 век Станишката област е преотстъпена на българския цар Иван Александър, в замяна на помощта на владетеля в борбата на византийската императрица Анна Савойска срещу Йоан Кантакузин. Бачковският манастир също бил предаден в българско владичество. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Похарчени са над 7 млн. лв. за реклама на българския туризъм

март 20th, 2012 от dilyana

Наскоро приключи най-мащабно правената досега реклама на българския туризъм, която се разпространяваше в Германия, Великобритания и Русия. Според данните кампанията е достигнала до над 66 млн. души.
Парите, които са били вложени в проекта възлизат на близо 7 млн. лв. с ДДС. Министърът на МИЕТ заяви, че усилията за повишаване обхвата и ефективността на българския туристически продукт няма да се изчерпят само с тази кампания.
За да се привлече задълго вниманието на чужденците към България като атрактивна дестинация за почивка, трябва да се поддържа постоянно техния интерес. През 2012 – 2014 г. се предвижда кампанията да достигне по-големи размери в трите държави, тъй като основният туристически поток към България идва от там. По-нататък ще стартира и реклама в Румъния, Полша, Украйна и Швеция. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми