Троянският кон – една от най-големите лъжи в световната история

април 30th, 2012 от dilyana

Троянски конАко всичко е позволено в името на любовта и войната, тогава можем да простим една от най-големите лъжи в историята, а именно тази за Троянския кон.

Когато принц Парис избягва с красивата Елена, съпругата на спартанския цар, избухва Троянската война. Тя бушува в продължение на 10 години, докато накрая троянците помислили, че са надвили гърците, но тогава се случило нещо неочаквано. Именно това решава хода на войната. Троянците изобщо не подозирали какво е наумил съперникът им.

Едно гениално хрумване на гърците е да построят огромен дървен кон с кух корем, в който войниците да се скрият. След като гърците убеждават троянците, че този монумент е в знак на мир, троянците с радост го приемат и го докарват до своя укрепен град. В същата нощ, когато троянците заспиват, скритият враг в дървения кон се измъква през таен отвор. След това те нападат нищо неподозиращите троянци и им нанасят решително поражение. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Курортът Албена ще изготвя туристическа карта на район Добруджа

април 27th, 2012 от dilyana

летни курортиПоправките, които се въведоха в Закона за Черноморското крайбрежие за забрана за строителство на 100 метра от морския бряг, никак не се понравиха на кметовете на морските градове. Те са изказали недоволството си относно тези мерки. До преди това беше позволено да се изграждат заведения, магазини и малки бутки за сувенири. Сега обаче това не е позволено и край брега ще се правят само паркове и спортни съоръжения.

Кметове са на мнение, че това ще се отрази зле на морските градове и ще изгодни инвеститорите там. Следователно общините ще претъпят значителни загуби. Те смятат, че това ще нанесе голям удар на туризма в летните курорти, а загубите ще възлязат на близо 30%. Най-голямо недоволство изразяват градоначалниците на Поморие, Созопол, Приморско и Несебър. Прочети повече »

Написано в Летен туризъм | Няма коментари »

Пет причини защо Намибия е страхотна туристическа дестинация

април 24th, 2012 от dilyana

НамибияВ югозападната част на атлантическото крайбрежие на Африканския континент, между страните Ангола и Южна Африка лежи Намибия – млада независима държава и една уникална дестинация за туризъм, пълна с невероятни природни чудеса, традиционни селища, исторически и призрачни градове и изключително мили и приятелско настроени жители.

Разнообразието на природни пейзажи и красотата на селските района, очарованието да си абсолютно див и свободен – всичко това превръща Намибия в истински  рай за любителите на девствените кътчета и за посетителите, които  обичат да са далече от блъсканица в  модерни градове и предпочитат спокойствието на места като Намибия.

Разберете петте причини защо хората избират именно Намибия пред места като Париж, Лондон и  Виена и защо мечтаят да се потопят в тази земя на контрастите. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Кои са най-негостоприемните страни в света?

април 22nd, 2012 от dilyana

ФранцияНякога случвало ли ви се е да отиде в чужда държава и да сте били посрещнати със студено отношение и да са се държали негостоприемно с вас? Доста от нас са имали такива моменти, но е явно, че не се случва само на българите.

Туристическият сайт skyscanner.com публикува класация, в която изброява страните, които имат най-студено държание към своите гости. Класацията е направена след проведена анкета с участието на повече от  1200 човека от различните краища на света.

Като лидери в класацията се открояват Франция, Русия, Великобритания и Германия. Франция получава почти 20% от общите гласове, но според редактора на сайта Сам Болдуин, хората по света имат грешно изградена представа за французите, че са студена и неучтива нация. Това е стереотип, който се възприема за истина от мнозинството, а не трябва да е  така. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Рорайма – едно загадъчно и вълшебно кътче от нашата земя

април 20th, 2012 от dilyana

Рорайма Планината Рорайма е едно от най-интересните и мистични места на планетата. Рорайма е известна като най-високата равна планина в света с височина от 2810 м. Този природен феномен е разположен в Гран Сабана, на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана.

Необичайната форма и огромна височина са прославили Рорайма в цял свят. Тук ежегодно идват множество туристи, които искат да се насладят на уникалното усещане да sa  на това забележително място.

Този вид планини се наричат  тепуи  и се отличават от останалите, защото са изцяло плоски на върха си. Ако погледнете Рорайма от разстояние за момент ще си помислите, че виждате огромна сграда, изградена от хора, защото има почти перфектна плоска форма в горната си част.

Рорайма

Ако сте любопитни да разгледате това природно чудо,  походите се организират от  селото на племето пемони. Отправна точка за пешеходните преходи в Рорайма е град Санта Елена, тъй като има летище и можете да отидете  до там със самолет. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | 1 Коментар »

В миналото Антарктида е била тропическа гора?!

април 18th, 2012 от dilyana

Антарктида  В наши дни Антарктида е най-студеното, негостоприемно и пусто място на Земята и съвсем  малко живот се е вкопчил по крайбрежието на континента. Но това не винаги е било така. Преди 45 млн. години Антарктида е представлява  пищна тропическа гора, пълна с живот.

Въпреки че сме склонни да свързваме термина „пустиня“ с горещи, пясъчни места като Сахара, всъщност най-голямата пустиня в света е Антарктида. По крайбрежието пада много малко количество валежи на година, а във вътрешните части на континента почти няма. В сухата долина Мак Мърдо не е падала  капка дъжд от милиони години, заради невероятно силните ветрове, които изпаряват всяка идваща вода или сняг.

Трудно е да си представим, че някога тук е гъмжало от живот, но нови открития на кости на древни костенурки дават основания да се мисли, че много,много отдавна Антарктида  е била красиво място за живеене. Костите на животните датират отпреди 45 млн. години и са намерени в близост до остров Сиймор и принадлежат на вид, който е непознат за този регион. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми