Протести срещу новите промени в Закона на горите

юни 28th, 2012 от dilyana

ВитошаПреди няколко дни се състоя мирно шествие в столицата, започващо от НДК и стигащо до сградата на парламента,в което протестиращите скандираха против разрушаването на природните ресурси. В протеста се включиха изключително много млади хора, които искаха да покажат на управляващите, че преди да вземат важни решения, засягащи българските граждани, е необходимо да се допитват до мнението им.

Хората се събраха с цел, за да покажат любовта към природата и да изразят желанието си планината да запази своя вид, без да бъде презастроявана. Скиори, майки с деца, любители на природните дадености и още много други се събраха, за да напомнят на управляващите, че не бива да разрушаваме с лека ръка красотите, които се намират в България, само за да се изградят модерни хотели или ски съоръжения. Прочети повече »

Написано в Регулации и закони | Няма коментари »

10 любопитни исторически факти

юни 28th, 2012 от dilyana

Древен Рим1. Римляните са поставяли азбест на парчетата  плат за ежедневна употреба – като например хавлии, кърпи, покривки за маса и т.н. Но Плиний Стари забелязал, че робите, които приготвят  минералът за платовете често страдат от белодробни заболявания.

2. В Древен Египет сърцето се смятало за източник на интелигентността, а не мозъкът. Египтяните мислели, че мозъкът е просто орган в човешкия организъм, без никаква специална функция. Поради тази причина те  го премахвали от главата по време на балсамиране на труповете и го изхвърляли, докато към сърцето се отнасяли със специално внимание.

3. По време на чумната епидемия през Средновековието, някои лекари   носели примитивна форма на костюми, които да ги предпазват от болестта. Маската включвала червени лещи от стъкло, които се смятало, че ги защитават от злото. Клюнът често бил запълван със силно ароматни билки и подправки,за да надвие заразеният въздух, което също се възприемало като начин за разнасяне на заразата. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Интересни научни факти, за които едва ли сте чували

юни 24th, 2012 от dilyana

научни факти1. Има над 62 мили кръвоносни съдове в човешкото тяло – ако се разпънат от край до край те могат да направят цели два кръга и половина около Земята.

2. Простиращ се на площ  от 2000 км., Големият бариерен риф е най-голямата жива структура на Земята.

3. Рискът да бъдете ударен от падащ метеорит се появява веднъж на 9.300 години.

4. Ние можем да произвеждаме лазерна светлина един милион пъти по-ярка от слънчевата светлина.

5. 65% от хората с аутизъм са левичари.

6. Океанът съдържа достатъчно сол, за да покрие всички континенти на дълбочина от 500 фута.

7. Полярните мечки могат да бягат с 25 мили в час и да скачат на височина 6 фута във въздуха.

8. Преди 60-65 млн. години делфините и хората са споделяли общ прародител.

9. Обикновеният човек изяжда по случайност средно 430 малки гадинки  всяка година в своя живот. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

5 постройки, изградени на необичайни места

юни 22nd, 2012 от dilyana

Готови ли сте за нова порция интересни и уникални къщички, които се намират в различните краища на света на доста необичайни и нестандартни места? Нека видим днес кои са нашите предложения…

Това е много симпатична, но определено самотна къщичка на един от островите на Vestmannaeyjar. Всичко наоколо е изключително красиво, но изглежда така сякаш се намира на другия край на света,далече от всякаква цивилизация. Снимката е направена от прозорец на самолет.

интересни къщи

На височина от 4003 метра,  на скалистия северен ръб  на Матерхорн – легендарният триъгълен връх в Швейцария, се намира хижата Солвей, стопанисвана от Швейцарския алпийски клуб. В нея могат да отседнат до 10 смелчаги, които са се осмелили преди това да се  изкатерят нагоре по негостоприемния терен. Солвей е най-високата планинска хижа в света и е изградена още през 1915 г. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Може да има проблеми в летните курорти заради по-строгите мерки за пушене

юни 18th, 2012 от dilyana

Албена Този летен сезон се очаква да има силен сблъсък на интереси между пушачи и непушачи по българските летни курорти. Макар че плажовете са открити обществени места и пушенето е позволено, доста хора ще настояват, че в крайна сметка това са  зони, където малките  деца играят. Подобно е и положението в районите на открити басейни в хотелите по морето. Хотелиерите все още се двуумят дали там да се пуши или не. Други пък са смятат напълно да забранят тютюнопушенето, заради клиентите от чужбина.

За откритите крайбрежни заведения не влиза в сила забраната за пушене. Повечето подобни заведения са полузакрити, но все пак имат статут на открити заведения и хората там  могат свободно да пушат. Доста е объркващо обаче за инспекторите, когато става въпрос за лятна градина, полузатворени пространства и полуокрити места, тъй като в закона няма въведени подобни понятия. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Повече туристи по морето тази година

юни 12th, 2012 от dilyana

ВарнаШефовете на 16 от най-известните и големи туристически фирми от Франция бяха до 7 – ми юни на  опознавателна обиколка в България. Тази година те избраха за своя дестинация именно България.

Ежегодно президентите на най-популярните френски туроператори избират заедно една страна, до която отпътуват, за да я опознаят по-добре и научат повече за нейните традиции, обичаи, възможности, забележителности и т.н.

Французите посетиха София, Варна, Балчик, а част от тяхната  визита бяха и храм-паметникът Александър Невски, Аладжа манастир, дворецът Евксиноград, Дворецът  и Ботаническа градина в Балчик. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

« Предишни теми