Пампорово. Когато стане дума за ски

януари 31st, 2014 от kalina

ПампоровоТазгодишният ски сезон, вече е в разгара си, и поради тази причина няма как да пропуснем тази така желана и предпочитана ски дестинация у нас,  а именно – Пампорово. Курортът е разположен в самото сърце на Родопите. През зимния сезон, в Пампорово има над 100 слънчеви дни, което го прави първенец по брой такива, сред всички зимни курорти в България. И макар, че курортът е зимен, дори през лятото той е предпочитана дестинация от туристите, които търсят прохлада в горещите дни.

Почти всички ски писти тук, поставят началото си от връх Снежанка, който присъства в списъка на Българския туристически съюз, за сто национални туристически обекта. Общата дължина на пистите, на които скиорите могат да показват и развиват своите ски умения, е 37 км. Дължината на пистите за ски бягане пък, възлиза на обща дължина от 25 км, а има и места, които са подходящи за спускане с шейни. Освен това, любителите на адреналина може да се възползват от условията за нощно спускане, благодарение на осветената ски писта „Снежанка”. Тук има ски училища, а също така и детска градина за най-малките любители на зимните спортове. Ако обичате ските, но нямате собствено оборудване за спускане, винаги може да наемете такова от някой от гардеробите в курорта. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Една от предпочитаните ски дестинации у нас е Боровец

януари 30th, 2014 от kalina

БоровецКогато времето застудее, голяма част от хората се свиват в черупките си –постоянно си седят в къщи, и излизат само при нужда (например да отидат и да си купят хляб). Излизането на работещите пък, е само от дома на работа, и обратно. За други обаче, които по природа си падат по пътуванията и екскурзиите, зимата е идеалният сезон за ваканции, отпуски, почивки. И повечето от тези хора са любители на ски спорта. Само чакат да се сложи началото на сезона, обикновено някъде през декември, стягат багажа и тръгват към предпочитаната ски дестинация.

Една от най-посещаваните и предпочитани ски дестинации в България е красивият зимен курорт Боровец. Това е най-старият планински курорт – съществува още от далечната 1896 година. Жителите на столицата го предпочитат, поради факта, че това е курортът, който се намира най-близо до София.

Боровец е разположен в подножието на Рила, на надморска височина от 1350 м. Този зимен курорт, предлага на своите посетители множество възможности за зимни спортове – ски бягане, алпийски ски, сноуборд, екстремно каране (само за експерти) и други. Боровец разполага със ски писти, чиято обща дължина е 58 км. 35 км е дължината на пистите за ски бягане, ски влекове, има също и съоръжения за биатлон, и други. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Ски почивка в Банско

януари 30th, 2014 от kalina

БанскоГрад Банско е един от родните зимни курорти, който ежегодно привлича хиляди родни и чужди туристи. Разположен в полите на Пирин, курортът е красив не само през зимния сезон, но и през горещите летни дни. Банско е родното място на поетът Никола Вапцаров, и на двама от най-видните народни будители – Неофит Рилски и Паисий Хилендарски.

Ако се чудите къде да прекарате зимната си отпуска, отговорът е повече от ясен – заповядайте в Банско. Както във всеки друг курорт, е тук има много възможности за отсядане и настаняване. Може да избирате между частни квартири, десетки хотели, къщи за гости. Посетителите на курорта могат да се възползват от времето, за да практикуват своето хоби, ако то е свързано с карането на ски. Ски пистите тук са подходящи както за професионални скиори, така и за начинаещи, които тепърва започват да изучават този спорт.

Общата дължина на ски трасетата е 75 км, като 25 % от тях са предназначени за сноубордисти и опитни скиори, 35 % са за абсолютно начинаещи, а останалите 40 % от ски пистите са подходящи за напреднали. В курорта има шест ски влека, както и 10 детски такива. Дори и да не вали сняг, в Банско ски сезонът е подсигурен от декември, чак до май, благодарение на 170-те оръдия за изкуствен сняг.

От 2011 година, ежегодно тук започва да се провежда кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини, който за първи път бе проведен през 2009 година. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »

Сандански предлага безброй възможности за туризъм

януари 27th, 2014 от kalina

СанданскиПреди повече от 20 години, в град Сандански се проведи първото издание на фестивала „Пирин фолк”. От тогава до днес, фестивалът за авторска македонска песен се провежда ежегодно в града. Това обаче, далеч не е единственото нещо, което прави града известен, и предпочитана туристическа дестинация.

Тук се намира единствения в страната, градски парк, който е с пясъчни алеи. Той, редом с Морската градина във Варна, е най-големият по рода си парк, в България. Изключително добре поддържан, в този парк може да видите редки растителни видове. Такива се срещат и в парка, който се намира около някогашната резиденция на Тодор Живков, днес превърната в хотел, който е разположен над Сандански.

От тук води началото си и величествената Пирин планина, където се намира и национален парк „Пирин”. И не само, едва на 12 км от града, нагоре в планината, се намира изключително красивият водопад „Попина лъка”, чиято височина е над 15 метра.

Близо да Сандански е и най-малкият град в България – Мелник, който е известен с прочутото мелнишко вино, както и с Мелнишките пирамиди, намиращи се в непосредствена близост до него. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

Котел заслужава Вашето внимание

януари 27th, 2014 от kalina

КотелПо една или друга причина, Котел е сред предпочитаните туристически дестинации у нас. Това е третият по големина град в област Сливен. Тук, зимата е умерена, а лятото – прохладно. Поради влиянието на планинската климатична област, тук често падат градушки, духат силни ветрове, и се стелят гъсти мъгли.

В Котел и околностите на града, не липсват и природни, и исторически забележителности. Тук се намират резерватите „Орлицата” и „Керсенлика”. Любителите на историята пък, могат да разгледат историческата местност „Вида”, сборното място на четата на Хаджи Димитър – Околчеста поляна, и Железни врата или Демир Капия – проход, където се е водило сражение между войските на византийския пълководец Мурин, и тези на Ивайло. На връх Разбойна пък, е мястото, където са се събирали въстаниците от Втори революционен Сливенски окръг.

Независимо каква е причината за Вашето посещение в Котел, не пропускайте да разгледате пантеонът на Георги Раковски, Природонаучният музей, а също и този на котленските възрожденци. Тези три забележителности, са в списъка на стоте национални исторически обекта. Тук е и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”, в което много известни български народни певци и танцьори, са завършили образованието си. Прочети повече »

Написано в Свободно за туризма | Няма коментари »

България и Австрия сред най-опасните ски дестинации

януари 5th, 2014 от Редактор

ски застраховкаАвстрия и България са сред най-опасните дестинации за хората, предпочитащи зимния туризъм. Това съобщава КРОСС, позовавайки се на руското издание Вслух. Според центъра „Алфа Страхование“ за изследване на аналитични данни, в проучване проведено от него свързано със застрайховките на руските граждани в чужбина от ноември до март 2013 година са били констатирани следните факти: Австрия е на първо място сред страниците, където се срещат най-често най-популярните искания за застраховане. Веднага на второ място идва България, следвана от Индия и Тайланд, които заемат третото място. Според проучването следващите страни в класацията са Израел и Германия. Прочети повече »

Написано в Зимен туризъм | Няма коментари »